Kachní játra na špízu s hruškovým pyré

Ingredience


Cukr krupice 40 g
Játra kachní 320 g
Olej olivový 20 g
Šalotka 100 g
Cukr krupice 40 g
Hrušky 200 g
Med včelí 20 g
Ocet vinný 12 ml
Solamyl 5 g
Sůl 1 špetka
Džus hruškový 40 ml
Hovězí vývar základní 50 ml
Kompot brusinkový 40 g
Likér Cointreau 8 ml
Ocet malinový 8 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kachní játra nakrájíme na kostky, šalotky oloupeme a rozkrojíme napůl. V pánvi rozehřejeme olej, přisypeme játra a osmažíme ze všech stran. Kostky vyndáme, do pánve nasypeme cukr, jakmile se rozpustí, přiložíme půlky šalotek a v karamelu je opečeme.
  2. Na jehly napichujeme vždy dvě kostky jater, pak půlku šalotky a zase dvě kostky jater.
  3. Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme nadrobno. Vložíme do rendlíku, přidáme cukr, sůl, med, přilijeme vodu, vinný ocet a povaříme zhruba 10 minut. Solamyl rozmícháme v trošce vody a pyré zahustíme.
  4. Do kastrůlku nalijeme neochucený hovězí vývar, hruškový džus, přilijeme malinový ocet, přidáme brusinky z kompotu, přivedeme k varu a vyvaříme asi o polovinu dohusta. Nakonec zakápneme pomerančovým likérem a odstavíme.
  5. Špízy upravíme na talíře, doplníme hruškovým pyré a brusinkovou omáčkou.