Kachní játra na špízu s hruškovým pyré
Ingredience
Cukr krupice |
40 g |
Játra kachní |
320 g |
Olej olivový |
20 g |
Šalotka |
100 g |
Cukr krupice |
40 g |
Hrušky |
200 g |
Med včelí |
20 g |
Ocet vinný |
12 ml |
Solamyl |
5 g |
Sůl |
1 špetka |
Džus hruškový |
40 ml |
Hovězí vývar základní |
50 ml |
Kompot brusinkový |
40 g |
Likér Cointreau |
8 ml |
Ocet malinový |
8 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kachní játra nakrájíme na kostky, šalotky oloupeme a rozkrojíme napůl. V pánvi rozehřejeme olej, přisypeme játra a osmažíme ze všech stran. Kostky vyndáme, do pánve nasypeme cukr, jakmile se rozpustí, přiložíme půlky šalotek a v karamelu je opečeme.
- Na jehly napichujeme vždy dvě kostky jater, pak půlku šalotky a zase dvě kostky jater.
- Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme nadrobno. Vložíme do rendlíku, přidáme cukr, sůl, med, přilijeme vodu, vinný ocet a povaříme zhruba 10 minut. Solamyl rozmícháme v trošce vody a pyré zahustíme.
- Do kastrůlku nalijeme neochucený hovězí vývar, hruškový džus, přilijeme malinový ocet, přidáme brusinky z kompotu, přivedeme k varu a vyvaříme asi o polovinu dohusta. Nakonec zakápneme pomerančovým likérem a odstavíme.
- Špízy upravíme na talíře, doplníme hruškovým pyré a brusinkovou omáčkou.