Máslové kousky slepované marmeládou
Ingredience
Cukr moučkový |
100 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mouka bezlepková |
150 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Xantanová guma |
0.5 kávová lžička |
Marmeláda rybízová |
200 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Máslo, 1 celé vejce a cukr vymícháme do pěny. Přimícháním
- mouky s kypřícím práškem a xantanovou gumou získáme těsto, které necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici. Z odpočatého těsta vyválíme plát na pomoučený vál, ze kterého vykrájíme vánočními vykrajovátky tvary tak, abychom od každého tvar měli vždy sudý počet - aby při slepování nezůstal žádný kousek lichý. Vykrájené tvary naskládáme na plech, vyložený pečícím papírem a kousky potřeme syrovým, rozšlehaným vejcem. Kousky pečeme dorůžova ve středně vyhřáté troubě. Upečené kousky necháme na plechu vychladnout a potom je slepíme rybízovou marmeládou. Cukroví podáváme studené, jako moučník, nebo pohoštění.