Nejlepší vepřová pečeně
Ingredience
Kmín celý |
0.5 polévková lžíce |
Sádlo syrové |
200 g |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Vepřová pečeně |
500 g |
Vepřový bok |
500 g |
Voda pitná |
7 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vepřové mladé karé (žebírka) a prorostlý bůček s kůží omyjeme a osušíme. Karé bez kosti nakrájíme na větší kusy. Syrové sádlo nakrájíme na kostičky. Z bůčku odřežeme kůži, pokrájíme ji na několik dílů a tučné části, které nakrájíme na kostičky. Ostatní maso nakrájíme na větší kusy jako karé.
- V pekáči si vysmažíme kostičky sádla s tučnějšími kousky bůčku a kůží. Na plotně vše vysmažíme dozlatova. Přidáme ostatní pokrájené maso, které jsme osolili a posypali kmínem. Podlijeme vodou a v předehřáté troubě pod poklicí maso dusíme do doby, až se vydusí všechna voda a kůžička je dozlatova upečená. Během pečení maso poléváme šťávou (výpekem), pokud je třeba, můžeme vodu dolít. Pečeme při 220°C přibližně 90-120 minut.