Pošumavské kotlety plněné šťouchanými brambory
Ingredience
Brambory |
400 g |
Cibule |
2 ks |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
5 dl |
Cibule |
2 ks |
Hořčice |
0.5 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
10 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Šunka uzená |
100 g |
Vepřové kotlety |
700 g |
-
Doba přípravy: 3 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme a omyjeme brambory, nakrájíme na kostky, zalijeme vodou, přidáme sůl, kmín a vaříme je asi 20 minut doměkka. Uvařené scedíme. Mezitím si očistíme cibule, drobně je pokrájíme a polovinu v pánvi na másle usmažíme dozlatova. Cibuli přimícháme do brambor, které rozšťoucháme.
- Vepřové maso z kotlety (bez kosti) omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 2 cm. Maso zlehka naklepeme, osolíme, posypeme dost silně pepřem, a rozložíme na pracovní plochu. Na každý plátek položíme plátek kvalitní uzené šunky, kopeček šťouchaných brambor a plátky zabalíme do závitků tak, aby nádivka byla dokonale zabalená. Konce zachytíme párátky nebo závitky ovážeme nití.
- V pekáčku si rozehřejeme sádlo s olejem. Cibuli dáme na omastek a zpěníme ji. Přidáme na ni závitky a s cibulí je osmažíme dozlatova z každé strany. Poprášíme je moukou a ještě smažíme do zlatohněda. Přilijeme 5 dl vody, pekáček zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme a zároveň dusíme při 180°C přibližně 45 minut. Občas závitky otočíme, v případě potřeby přilijeme 1 dl vody.
- Měkké závitky vyjmeme z výpeku, odstraníme z nich párátka nebo nitě. Do výpeku přimícháme hořčici, dochutíme solí, závitky vrátíme zpět, prohřejeme a podáváme.