Pošumavské kotlety plněné šťouchanými brambory

Ingredience


Brambory 400 g
Cibule 2 ks
Kmín celý 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 5 dl
Cibule 2 ks
Hořčice 0.5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 10 g
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Šunka uzená 100 g
Vepřové kotlety 700 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupeme a omyjeme brambory, nakrájíme na kostky, zalijeme vodou, přidáme sůl, kmín a vaříme je asi 20 minut doměkka. Uvařené scedíme. Mezitím si očistíme cibule, drobně je pokrájíme a polovinu v pánvi na másle usmažíme dozlatova. Cibuli přimícháme do brambor, které rozšťoucháme.
  2. Vepřové maso z kotlety (bez kosti) omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 2 cm. Maso zlehka naklepeme, osolíme, posypeme dost silně pepřem, a rozložíme na pracovní plochu. Na každý plátek položíme plátek kvalitní uzené šunky, kopeček šťouchaných brambor a plátky zabalíme do závitků tak, aby nádivka byla dokonale zabalená. Konce zachytíme párátky nebo závitky ovážeme nití.
  3. V pekáčku si rozehřejeme sádlo s olejem. Cibuli dáme na omastek a zpěníme ji. Přidáme na ni závitky a s cibulí je osmažíme dozlatova z každé strany. Poprášíme je moukou a ještě smažíme do zlatohněda. Přilijeme 5 dl vody, pekáček zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme a zároveň dusíme při 180°C přibližně 45 minut. Občas závitky otočíme, v případě potřeby přilijeme 1 dl vody.
  4. Měkké závitky vyjmeme z výpeku, odstraníme z nich párátka nebo nitě. Do výpeku přimícháme hořčici, dochutíme solí, závitky vrátíme zpět, prohřejeme a podáváme.