Burisonové knedlíky pro celiatiky

Ingredience


Burisony 1 polévková lžíce
Cukr krystal 1.5 kávová lžička
Droždí sušené 20 g
Mléko polotučné 125 ml
Mouka bezlepková Mantler 200 g
Mouka Promix Uni 200 g
Sůl 2 g
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a cukr, na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do něj vmícháme celé vejce s vodou, ochutíme solí. Do směsi postupně zaděláváme mouku. Množství mouky by mělo být takové, aby vzniklé těsto bylo tužší - z těsta chceme vytvarovat knedlíky. Před koncem hnětení přidáme do těsta burisony. Vytvarujeme knedlíky, uložíme do hrnce kynout: do hlubkého a širokého hrnce vlijeme vodu a pařák na knedlíky. Na pařák rozložíme plátno (utěrku) a na texilii uložíme knedlíky, přikryjeme pokličkou. Knedlíky necháme na zahřáté plotně (nejlépe na plotně ještě teplé od předchozího vaření) kynout cca 20 minut. Poté pod hrncem zapálíme plamen a knedlíky uvaříme. Budou hotové, až na špejli, kterou do nich zapíchneme, nezůstane těsto. Knedlíky podáváme horké, rozkrájené na plátky k teplým masům a omáčkám.