Burisonové knedlíky pro celiatiky
Ingredience
Burisony |
1 polévková lžíce |
Cukr krystal |
1.5 kávová lžička |
Droždí sušené |
20 g |
Mléko polotučné |
125 ml |
Mouka bezlepková Mantler |
200 g |
Mouka Promix Uni |
200 g |
Sůl |
2 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
125 ml |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 17 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a cukr, na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do něj vmícháme celé vejce s vodou, ochutíme solí. Do směsi postupně zaděláváme mouku. Množství mouky by mělo být takové, aby vzniklé těsto bylo tužší - z těsta chceme vytvarovat knedlíky. Před koncem hnětení přidáme do těsta burisony. Vytvarujeme knedlíky, uložíme do hrnce kynout: do hlubkého a širokého hrnce vlijeme vodu a pařák na knedlíky. Na pařák rozložíme plátno (utěrku) a na texilii uložíme knedlíky, přikryjeme pokličkou. Knedlíky necháme na zahřáté plotně (nejlépe na plotně ještě teplé od předchozího vaření) kynout cca 20 minut. Poté pod hrncem zapálíme plamen a knedlíky uvaříme. Budou hotové, až na špejli, kterou do nich zapíchneme, nezůstane těsto. Knedlíky podáváme horké, rozkrájené na plátky k teplým masům a omáčkám.