Čokoládový dort s banány a pomerančovou šťávou

Ingredience


Cukr krupice 220 g
Hrozinky 50 g
Kakao - prášek 80 g
Mouka pšeničná hladká 90 g
Mouka pšeničná hrubá 50 g
Olej rostlinný 80 g
Ořechy vlašské 50 g
Rum 50 ml
Vejce slepičí 7 ks
Čokoláda hořká 250 g
Cukr krupice 100 g
Koření perníkové 5 g
Pomerančová kůra 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 1 l
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Banány 500 g
Med včelí 80 g
Pomerančová šťáva 150 ml
Čokoláda hořká 250 g
Máslo čerstvé 100 g
Rum 50 ml
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse promícháme mouku, kakao a drobně posekané ořechy. Hrozinky namočíme do rumu.
  2. Polovinu cukru ušleháme se žloutky do pěny a po malých dávkách do ní zašleháme olej, až vznikne hladká směs. Zbylý cukr ušleháme s bílky do tuhého sněhu. Do žloutkové směsi vmícháme lehce sníh z bílků a postupně přimícháváme sypkou směs. Nakonec přimícháme hrozinky.
  3. Směs rozetřeme do dortové formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Korpus pečeme v troubě předehřáté na 170°C zhruba 45 minut. Těsto je upečené, když se po vpichu na špejli nelepí. Upečený korpus necháme „vydechnout“, poté vyklopíme a na mřížce necháme vychladnout.
  4. V mezičase připravíme krém. Ve vodní lázni teplé asi 50°C šleháme cukr se žloutky do zhoustnutí. Po zhoustnutí směs odstavíme a dál šleháme, až směs vychladne.
  5. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přimícháme k ní koření a strouhanou pomerančovou kůru. Šlehačku ušleháme do pevna. Rozpuštěnou čokoládu pomalu vmícháme do žloutkové směsi, až vymícháme kompaktní směs. Tu vmícháme do šlehačky.
  6. Banány oloupeme, v míse zalijeme pomerančovou šťávou, medem a rozmačkáme na masu.
  7. Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty. Spodní plát potřeme čokoládovým krémem, přikryjeme dalším plátem, na něj natřeme banánovou masu a překryjeme posledním plátem a potřeme krémem. Krém na povrchu dortu uhladíme a dort vychladíme, nejlépe přes noc. Ztuhlý krém přelijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a zdobíme šlehačkou.
  8. Polevu připravíme rozšleháním rozpuštěné čokolády s máslem a rumem.