Čokoládový dort s banány a pomerančovou šťávou
Ingredience
Cukr krupice |
220 g |
Hrozinky |
50 g |
Kakao - prášek |
80 g |
Mouka pšeničná hladká |
90 g |
Mouka pšeničná hrubá |
50 g |
Olej rostlinný |
80 g |
Ořechy vlašské |
50 g |
Rum |
50 ml |
Vejce slepičí |
7 ks |
Čokoláda hořká |
250 g |
Cukr krupice |
100 g |
Koření perníkové |
5 g |
Pomerančová kůra |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 l |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Banány |
500 g |
Med včelí |
80 g |
Pomerančová šťáva |
150 ml |
Čokoláda hořká |
250 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Rum |
50 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V míse promícháme mouku, kakao a drobně posekané ořechy. Hrozinky namočíme do rumu.
- Polovinu cukru ušleháme se žloutky do pěny a po malých dávkách do ní zašleháme olej, až vznikne hladká směs. Zbylý cukr ušleháme s bílky do tuhého sněhu. Do žloutkové směsi vmícháme lehce sníh z bílků a postupně přimícháváme sypkou směs. Nakonec přimícháme hrozinky.
- Směs rozetřeme do dortové formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Korpus pečeme v troubě předehřáté na 170°C zhruba 45 minut. Těsto je upečené, když se po vpichu na špejli nelepí. Upečený korpus necháme „vydechnout“, poté vyklopíme a na mřížce necháme vychladnout.
- V mezičase připravíme krém. Ve vodní lázni teplé asi 50°C šleháme cukr se žloutky do zhoustnutí. Po zhoustnutí směs odstavíme a dál šleháme, až směs vychladne.
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přimícháme k ní koření a strouhanou pomerančovou kůru. Šlehačku ušleháme do pevna. Rozpuštěnou čokoládu pomalu vmícháme do žloutkové směsi, až vymícháme kompaktní směs. Tu vmícháme do šlehačky.
- Banány oloupeme, v míse zalijeme pomerančovou šťávou, medem a rozmačkáme na masu.
- Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty. Spodní plát potřeme čokoládovým krémem, přikryjeme dalším plátem, na něj natřeme banánovou masu a překryjeme posledním plátem a potřeme krémem. Krém na povrchu dortu uhladíme a dort vychladíme, nejlépe přes noc. Ztuhlý krém přelijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a zdobíme šlehačkou.
- Polevu připravíme rozšleháním rozpuštěné čokolády s máslem a rumem.