Zahuštěná polévka Andalouse
Ingredience
Máslo čerstvé |
30 g |
Paprika červená |
3 ks |
Protlak rajčatový |
40 g |
Celer bulvový |
40 g |
Cibule |
30 g |
Játra hovězí |
80 g |
Kapusta hlávková |
40 g |
Kosti hovězí morkové |
150 g |
Kosti hovězí řídké |
800 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mouka pšeničná hladká |
60 g |
Mrkev kořen |
40 g |
Nové koření celé |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
40 g |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 210 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Paprikové lusky opláchneme, stopky a jádra odstraníme, lusky nakrájíme na tenké nudličky a dáme na 10 minut podusit do kastrolku na rozpálené máslo.
- Horký základ zbarvíme rajčatovým protlakem, krátce povaříme, pak do něho přidáme podušené papriky a podáváme.
-
- Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek [50912]:
- Nasekané kosti dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pomalým varem 2-3 hodiny vaříme (čím déle, tím lépe).
- Mrkev, celer, petržel a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Kapustu nakrájíme na nudličky, hovězí játra na kostičky.
- V kastrolku zpěníme 20 g másla, přidáme zeleninu, zamícháme, chvíli opékáme, pak přidáme játra a opékáme ještě 5 minut. Podlijeme trochou právě se vařícího vývaru, přikryjeme pokličkou a dusíme. Po dvaceti minutách zeleninu přendáme k vývaru, vše osolíme, přidáme pepř, nové koření, a zakryté vaříme ještě nejméně půl hodiny.
- Zatím si připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme hladkou mouku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, až tuk přestane pěnit.
- Vývar z kostí přecedíme, vrátíme na oheň, přidáme jíšku, kterou metlou rozšleháme a na mírném ohni vaříme asi hodinu.