Zahuštěná polévka Andalouse

Ingredience


Máslo čerstvé 30 g
Paprika červená 3 ks
Protlak rajčatový 40 g
Celer bulvový 40 g
Cibule 30 g
Játra hovězí 80 g
Kapusta hlávková 40 g
Kosti hovězí morkové 150 g
Kosti hovězí řídké 800 g
Máslo čerstvé 80 g
Mouka pšeničná hladká 60 g
Mrkev kořen 40 g
Nové koření celé 0.5 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 40 g
Sůl 1 polévková lžíce
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Paprikové lusky opláchneme, stopky a jádra odstraníme, lusky nakrájíme na tenké nudličky a dáme na 10 minut podusit do kastrolku na rozpálené máslo.
  2. Horký základ zbarvíme rajčatovým protlakem, krátce povaříme, pak do něho přidáme podušené papriky a podáváme.
  3. Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek [50912]:
  4. Nasekané kosti dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pomalým varem 2-3 hodiny vaříme (čím déle, tím lépe).
  5. Mrkev, celer, petržel a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Kapustu nakrájíme na nudličky, hovězí játra na kostičky.
  6. V kastrolku zpěníme 20 g másla, přidáme zeleninu, zamícháme, chvíli opékáme, pak přidáme játra a opékáme ještě 5 minut. Podlijeme trochou právě se vařícího vývaru, přikryjeme pokličkou a dusíme. Po dvaceti minutách zeleninu přendáme k vývaru, vše osolíme, přidáme pepř, nové koření, a zakryté vaříme ještě nejméně půl hodiny.
  7. Zatím si připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme hladkou mouku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, až tuk přestane pěnit.
  8. Vývar z kostí přecedíme, vrátíme na oheň, přidáme jíšku, kterou metlou rozšleháme a na mírném ohni vaříme asi hodinu.