Nákyp z brambor s kuřecím masem

Ingredience


Brambory 1 kg
Máslo čerstvé 20 g
Mléko polotučné 5 dl
Olej slunečnicový 30 ml
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Strouhanka 40 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 3 l
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Kopr čerstvý 30 g
Kuřecí maso grilované 500 g
Olej slunečnicový 30 ml
Paprika zelená 2 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 30 g
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kousky a v hrnci s osolenou vodou uvaříme doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Potom je scedíme a rozšťoucháme na kaši. Do brambor přilijeme teplé mléko, vložíme máslo, podle chuti osolíme a opepříme. Kaši ještě jednou dobře promícháme a zatím necháme stranou.
  2. Náplň: Cibuli s česnekem oloupeme, nakrájíme na tenké proužky. V pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm cibuli dozlatova, potom přidáme česnek, který necháme jen provonět. Grilované kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, které na strojku na maso pomeleme a přidáme ho do pánve. Směs osolíme, opepříme a podusíme asi 10 minut. Nakonec do masa vmícháme nasekanou petrželku, zamícháme a ihned pánev stáhneme ze sporáku.
  3. Zapékací formu vymažeme olejem, vysypeme strouhankou a na dno formy dáme půlku bramborové kaše. Na kaši položíme připravené mleté maso a přikryjeme zbylou bramborovou kaši. Na povrch naskládáme na kolečka nakrájenou zelenou papriku. Naplněnou zapékací formu vložíme do předehřáté trouby a pokrm pečeme přibližně 30 minut.
  4. Upečený nákyp vytáhneme z trouby, necháme 15 minut odpočinout a potom krájíme na úhledné porce. Porce na talíři posypeme nakrájeným koprem.