Nákyp z brambor s kuřecím masem
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mléko polotučné |
5 dl |
Olej slunečnicový |
30 ml |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Strouhanka |
40 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
3 l |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Kopr čerstvý |
30 g |
Kuřecí maso grilované |
500 g |
Olej slunečnicový |
30 ml |
Paprika zelená |
2 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
30 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kousky a v hrnci s osolenou vodou uvaříme doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Potom je scedíme a rozšťoucháme na kaši. Do brambor přilijeme teplé mléko, vložíme máslo, podle chuti osolíme a opepříme. Kaši ještě jednou dobře promícháme a zatím necháme stranou.
- Náplň: Cibuli s česnekem oloupeme, nakrájíme na tenké proužky. V pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm cibuli dozlatova, potom přidáme česnek, který necháme jen provonět. Grilované kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, které na strojku na maso pomeleme a přidáme ho do pánve. Směs osolíme, opepříme a podusíme asi 10 minut. Nakonec do masa vmícháme nasekanou petrželku, zamícháme a ihned pánev stáhneme ze sporáku.
- Zapékací formu vymažeme olejem, vysypeme strouhankou a na dno formy dáme půlku bramborové kaše. Na kaši položíme připravené mleté maso a přikryjeme zbylou bramborovou kaši. Na povrch naskládáme na kolečka nakrájenou zelenou papriku. Naplněnou zapékací formu vložíme do předehřáté trouby a pokrm pečeme přibližně 30 minut.
- Upečený nákyp vytáhneme z trouby, necháme 15 minut odpočinout a potom krájíme na úhledné porce. Porce na talíři posypeme nakrájeným koprem.