Květákovo rajčatový nákyp
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
3 ml |
Květák |
1 kg |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
2 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
40 g |
Muškátový oříšek |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
400 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Šunka uzená |
300 g |
Sýr Parmezán |
200 g |
Tymián čerstvý |
10 g |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Květák opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Rozdělíme růžičky a uvaříme je v horké a osolené vodě. Potom je scedíme a necháme okapat. Rajčata spaříme horkou vodou, potom je přelijeme studenou a oloupeme. Oloupaná rajčata nakrájíme na malé kousky.
- V pánvi na rozpáleném másle zesklovatíme drobně nakrájenou cibuli, kterou zaprášíme moukou. Do pánve za stálého míchání pomalu přiléváme mléko a uvaříme hustou omáčku. Postupně přidáme tymián, sůl, pepř, jemně nastrouhaný muškátový oříšek a chvilku prohřejeme. Nakonec do omáčky vmícháme polovinu nastrouhaného sýru, zamícháme a stáhneme ze sporáku.
- Uzenou šunku nakrájíme na plátky a spolu s květákem a rajčaty pokládáme na dno zapékací formy. Následovně zeleninu přelijeme omáčkou a povrch posypeme zbylým nastrouhaným sýrem.
- Zapékací formu dáme do horké trouby a pokrm pečeme asi tak 30-40 minut. Sýr na povrchu má být opečený do hněda. Hotový nákyp vytáhneme z trouby, necháme odpočinout a krájíme na úhledné porce.