Slovácké kotlety zapečené na pivu
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
1 dl |
Smetana 12% (konzumní) |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
Šunka dušená |
150 g |
Sýr Eidam cihla 40% |
150 g |
Vepřové kotlety |
4 ks |
Žampiony - sterilované |
200 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory oškrábeme, omyjeme, osušíme a syrové je nakrájíme na plátky. Sterilované žampióny slijeme, necháme je okapat a nakrájíme na malé kousky. Sýr najemno nastrouháme. Šunku nakrájíme na malé kostičky.
- Vepřové kotlety omyjeme studenou vodou, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme.
- Zapékací mísu vymažeme máslem, rozložíme do ní polovinu nakrájených brambor a osolíme je. Na brambory položíme plátky masa, posypeme je nastrouhaným sýrem, nakrájenou šunkou a žampióny a zakryjeme druhou polovinou plátků brambor. Podle chuti opepříme a osolíme, potom zalijeme pivem a smetanou.
- Kotlety s bramborami zapékáme přikryté ve vyhřáté troubě přibližně 1 hodinu, až maso zcěla změkne.