Slovácké kotlety zapečené na pivu

Ingredience


Brambory 1 kg
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Pivo světlé 10% 3,9% obj. 1 dl
Smetana 12% (konzumní) 100 g
Sůl 1 špetka
Šunka dušená 150 g
Sýr Eidam cihla 40% 150 g
Vepřové kotlety 4 ks
Žampiony - sterilované 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oškrábeme, omyjeme, osušíme a syrové je nakrájíme na plátky. Sterilované žampióny slijeme, necháme je okapat a nakrájíme na malé kousky. Sýr najemno nastrouháme. Šunku nakrájíme na malé kostičky.
  2. Vepřové kotlety omyjeme studenou vodou, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme.
  3. Zapékací mísu vymažeme máslem, rozložíme do ní polovinu nakrájených brambor a osolíme je. Na brambory položíme plátky masa, posypeme je nastrouhaným sýrem, nakrájenou šunkou a žampióny a zakryjeme druhou polovinou plátků brambor. Podle chuti opepříme a osolíme, potom zalijeme pivem a smetanou.
  4. Kotlety s bramborami zapékáme přikryté ve vyhřáté troubě přibližně 1 hodinu, až maso zcěla změkne.