Květáková polévka

Květáková polévka - obrázek

Ingredience


Květák 666 g
Mléko polotučné 300 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Muškátový květ 0.6 g
Petržel - nať 6.6 g
Polévkové koření 13.3 g
Sůl 20 g
Tuk 66.6 g
Voda pitná 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Květák pečlivě opláchneme a rozebereme na menší růžičky. Zalijeme ho vodou, osolíme a uvaříme ne zcela doměkka, aby růžičky zůstaly celistvé.
  2. Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý květ a za stálého prošlehávání metlou zalijeme zásmažku vlažnou vodou a vývarem z květáku.
  3. Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání zvolna vaříme nejméně 20 minut.
  4. Ke konci varu přidáme mléko, polévku krátce povaříme a poté procedíme hustým cedníkem.
  5. Nakonec přidáme polévkové koření, polévku důkladně povaříme a vložíme do ní uvařený květák.
  6. Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání.