Květáková polévka
Ingredience
Květák |
666 g |
Mléko polotučné |
300 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Muškátový květ |
0.6 g |
Petržel - nať |
6.6 g |
Polévkové koření |
13.3 g |
Sůl |
20 g |
Tuk |
66.6 g |
Voda pitná |
500 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Květák pečlivě opláchneme a rozebereme na menší růžičky. Zalijeme ho vodou, osolíme a uvaříme ne zcela doměkka, aby růžičky zůstaly celistvé.
- Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý květ a za stálého prošlehávání metlou zalijeme zásmažku vlažnou vodou a vývarem z květáku.
- Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání zvolna vaříme nejméně 20 minut.
- Ke konci varu přidáme mléko, polévku krátce povaříme a poté procedíme hustým cedníkem.
- Nakonec přidáme polévkové koření, polévku důkladně povaříme a vložíme do ní uvařený květák.
- Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání.