Severočeský závitek

Ingredience


Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Párky jemné 2 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Vepřová kýta 600 g
Voda pitná 3 dl
Zelí kysané 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kysané zelí slijeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a naporcujeme na 4 plátky, které z obou stran naklepeme, opeříme a osolíme.
  3. Na každý plátek rozložíme nakrájené zelí, přidáme párek, maso zabalíme, proti rozbalení zajistíme párátky a závitky obalíme v mouce.
  4. V pánvi rozehřejeme olej, závitky na něm prudce opečeme ze všech stran, potom je podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka. Během dušení je občas obrátíme, přelijeme vypečenou šťávou a podle potřeby přiléváme trochu vody.
  5. Měkké závitky vyjmeme z pánve a odstraníme z nich párátka. Z výpeku odebereme přebytečný tuk a případně jej zahustíme přimícháním mouky.
  6. Závitky podáváme přelité hustou šťávou.