Severočeský závitek
Ingredience
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Párky jemné |
2 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Vepřová kýta |
600 g |
Voda pitná |
3 dl |
Zelí kysané |
200 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kysané zelí slijeme a nakrájíme na menší kousky.
- Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a naporcujeme na 4 plátky, které z obou stran naklepeme, opeříme a osolíme.
- Na každý plátek rozložíme nakrájené zelí, přidáme párek, maso zabalíme, proti rozbalení zajistíme párátky a závitky obalíme v mouce.
- V pánvi rozehřejeme olej, závitky na něm prudce opečeme ze všech stran, potom je podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka. Během dušení je občas obrátíme, přelijeme vypečenou šťávou a podle potřeby přiléváme trochu vody.
- Měkké závitky vyjmeme z pánve a odstraníme z nich párátka. Z výpeku odebereme přebytečný tuk a případně jej zahustíme přimícháním mouky.
- Závitky podáváme přelité hustou šťávou.