Nákyp ze špenátu a uzeného kuřecího masa
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Kuřecí maso uzené |
400 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Olej slunečnicový |
50 ml |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel - nať |
30 g |
Rohlíky bílé |
2 ks |
Špenát mražený |
700 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
3 dl |
Zázvor mletý |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mražený špenát rozmrazíme a necháme trochu okapat. Dáme do kastrůlku, přilijeme 1 dl osolené vody a špenát podusíme 10 minut. Do vhodné kuchyňské nádoby vlijeme 2 dl vody, namočíme do ní na kousky nakrájené rohlíky. Následovně je vymačkáme a přidáme do kastrůlku se špenátem. Přimícháme také 70 g másla a ihned vmícháme žloutky. Častým mícháním zahříváme do rozpuštění másla.
- Špenát dochutíme solí, pepřem, zázvorem a tymiánem. Dáme také oloupaný a na tenké kolečka nakrájený česnek a na malé kostičky nakrájené uzené maso. Nakonec zlehka vmícháme z bílků vyšlehaný tuhý sníh, nasekanou petrželovou nať a špenát odstavíme ze sporáku.
- Zapékací formu vymažeme olejem a připravené těsto přeložíme do formy, kterou vložíme ho horké trouby. Při střední teplotě pečeme 30 minut.
- Upečený nákyp vyjmeme z trouby, necháme 5 minut odpočinout a potom nakrájíme na porce. Každou porci těsně před podáváním pokapeme rozpuštěným máslem.