Zapečený nákyp z kapra

Ingredience


Citronová šťáva 3 ml
Kapr obecný 500 g
Kopr čerstvý 30 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 40 g
Pepř černý mletý 2 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 4 dl
Strouhanka 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 1 l
Vývar rybí 4 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do vhodného kastrůlku vlijeme vodu, osolíme ji, přidáme citrónovou šťávu. Nakonec vložíme vykostěného kapra, kterého podusíme doměkka. Kapra dusíme necelých 10 minut. Potom maso vybereme z vývaru, ten necháme k dalšímu použití a kapra na mlýnku na maso pomeleme.
  2. Ve větší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku, spolu zapražíme, zalijeme rybím vývarem a smetanou. Vše za stálého míchání na mírném ohni povaříme na hladkou omáčku. Hotovou omáčku necháme vychladnout a vložíme do ní pomleté rybí maso. Přidáme nasekaný kopr, 40 g strouhanky, žloutek a vše dobře promícháme. Následovně zlehka vmícháme z bílku vyšlehaný tuhý sníh.
  3. Zapékací formu vymažeme zbylým máslem, vysypeme zbylou strouhankou a formu naplníme připravenou směsi na nákyp. Vložíme ji do nahřáté trouby, kde pečeme přibližně 30-40 minut.
  4. Upečený nákyp vytáhneme z trouby, necháme 5-10 minut odpočinout a potom nakrájíme na úhledné porce. Rozložíme je na jednotlivé talíře a podáváme.