Polévka z mušlí po americku

Ingredience


Anglická slanina 50 g
Brambory 1 ks
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Mušle slávky 500 g
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Paprika červená 1 ks
Pepř cayenský 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 50 g
Rajčata 2 ks
Smetana 16% (pochoutková) 100 ml
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 1 l
Vývar z mušlí 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mušle dobře omyjeme, použijeme na lastury i kartáček, a necháme okapat. Vyřadíme pootevřené mušle.
  2. Oloupeme cibuli a oškrábeme bramboru. Červenou papriku omyjeme a rozřízneme napůl. Odstraníme bílé žebroví s jadérky a pokrájíme papriku na menší kostičky. Cibuli nasekáme nadrobno. Slaninu pokrájíme na menší kousky.
  3. Do kastrolu vlijeme olej a rozpálíme. Vhodíme na něj slaninu a necháme ji, dokud nezesklovatí. Přidáme cibuli a papriku a orestujeme, dokud se nerozvoní. Pak přilijeme do kastrolu vývar z mušlí, osolíme a opepříme. Vaříme 20 minut.
  4. Připravíme hrnec, do kterého vlijeme vodu a vložíme do něj pařák. Na něj poskládáme zavřené mušle. Vaříme v páře, dokud se neotevřou. Ty, které se během vaření neotevřely, vyřadíme, jsou zkažené. Z otevřených mušlí vidličkou opatrně vybereme maso.
  5. Vroucí vodou spaříme rajčata, odstraníme z nich slupku a rozkrájíme je na poloviny. Oddělíme z nich semínka. Rajčatovou dužinu pokrájíme na menší kostičky, které pět minut před koncem vaření polévky vsypeme do kastrolu.
  6. V misce rozmícháme smetanu, žloutek a citronovou šťávu. Vlijeme do vývaru, který potom hned sundáme z plotny a vsypeme do něho maso z mušlí.
  7. Polévku rozdělíme do talířů a posypeme nasekanou petrželkou.