Východočeská polévka z kysaného zelí

Ingredience


Brambory 250 g
Kmín mletý 1 špetka
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 1 dl
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Voda pitná 1 l
Zakysaná smetana 2 dl
Zelí kysané 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Smetanu smícháme s mlékem a hladkou moukou.
  2. Brambory oškrábeme, důkladně omyjeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme je do hrnce s vodou, přisypeme kmín, osolíme a necháme vařit.
  3. Kysané zelí slijeme, lák si necháme stranou. Zelí překrájíme na menší části, přidáme ho k již skoro měkkým bramborám, promícháme a polévku ještě krátce provaříme. Pak přilijeme zahuštěnou připravenou smetanu, dochutíme lákem ze zelí, osolíme, už jen velmi krátce necháme přejít varem, zjemníme máslem a podáváme.