Východočeská polévka z kysaného zelí
Ingredience
Brambory |
250 g |
Kmín mletý |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
1 dl |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
1 l |
Zakysaná smetana |
2 dl |
Zelí kysané |
250 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Smetanu smícháme s mlékem a hladkou moukou.
- Brambory oškrábeme, důkladně omyjeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme je do hrnce s vodou, přisypeme kmín, osolíme a necháme vařit.
- Kysané zelí slijeme, lák si necháme stranou. Zelí překrájíme na menší části, přidáme ho k již skoro měkkým bramborám, promícháme a polévku ještě krátce provaříme. Pak přilijeme zahuštěnou připravenou smetanu, dochutíme lákem ze zelí, osolíme, už jen velmi krátce necháme přejít varem, zjemníme máslem a podáváme.