Nákyp z brokolice a tresky
Ingredience
Brokolice |
500 g |
Citronová šťáva |
6 ml |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Treska aljašská |
800 g |
Kari koření |
2 špetka |
Kopr čerstvý |
30 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
4 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
40 g |
Muškátový oříšek |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel - nať |
20 g |
Sezamová semínka černá |
50 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 30% |
200 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Nejdříve připravíme omáčku: Ve vhodné pánvi rozehřejeme 40 g másla, přisypeme mouku a zapražíme ji. Máslo z moukou zalijeme mlékem a za stálého míchání vaříme asi 5 minut na hladkou omáčku. Omáčku dochutíme solí, pepřem, kari kořením a muškátovým oříškem. Nakonec vmícháme nasekanou petrželovou nať a nasekaný kopr. Omáčku stáhneme ze sporáku, přidáme zbylé máslo a mícháme tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí.
- Zapékací formu vymažeme máslem. Rybí file omyjeme, osušíme, dochutíme solí, pepřem a pokapeme je citrónovou šťávou. Připravené rybí file naskládáme na dno zapékací formy. Brokolici očistíme omyjeme pod tekoucí vodou a rozdělíme na růžičky, které poklademe na rybí file v zapékací formě a posypeme je solí. Vše zalijeme připravenou omáčkou, povrch posypeme nastrouhaným sýrem a sezamovými semínky.
- Naplněnou formu dáme do předehřáté trouby a pečeme Přibližně 30 minut. Nákyp vybereme z trouby, necháme odpočinout a krájíme ho na úhledné porce.