Nákyp z krevet a hub

Ingredience


Citronová šťáva 3 ml
Krevety tygří - loupané 200 g
Sůl 1.5 špetka
Voda pitná 2 l
Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Houby čerstvé 150 g
Mandle 200 g
Máslo čerstvé 60 g
Mléko polotučné 1 l
Mouka pšeničná hladká T 650 40 g
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 30% 200 g
Tymián čerstvý 20 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Krevety uvaříme v osolené vodě. Potom je scedíme, vyloupneme maso, dosolíme je a pokapeme citrónovou šťávou.
  2. Omáčka: Na pánvi rozehřejeme polovinu dávky másla. Přidáme houby nakrájené na tenké plátky a podusíme je doměkka. K houbám do pánve přidáme na tenké proužky nakrájenou cibuli a také ji orestujeme doměkka. Nakonec vložíme na tenké plátky nakrájený česnek, který v cibuli a houbách necháme jen provonět. Poté z pánve slijeme výpek a směs necháme vychladnout.
  3. Ve vhodném kastrůlku rozpustíme máslo, přisypeme mouku a zapražíme. Za stálého míchání přiléváme mléko. Na mírném ohni uvaříme hladkou a hustou omáčku, kterou dochutíme solí, pepřem, přidáme tymián.
  4. Rozklepneme si vejce a do omáčky dáme žloutek, poté dobře promícháme. Nakonec vmícháme z bílku vyšlehaný tuhý sníh a zlehka zamícháme. Do hotové omáčky přimícháme připravené houby s cibulí a česnekem a půlku jemně nastrouhaného sýra a všechny suroviny promícháme.
  5. Zapékací formu vymažeme olejem a vlijeme do ní připravené těsto na nákyp. Povrch posypeme druhou půlkou nastrouhaného sýra, posypeme tenkými plátky mandlí. Formu s nákypem vložíme do horké trouby a pečeme přibližně 30 minut. Hotový nákyp vytáhneme z trouby a necháme ho 10 minut odpočinout. Potom nákyp nakrájíme na porce, přendáme na talíře a podáváme.