Hovězí oháňka s hořčičnou omáčkou
Ingredience
Česnek |
50 g |
Cibule |
50 g |
Hovězí oháňka |
400 g |
Kosti hovězí morkové |
120 g |
Nové koření celé |
2 g |
Pepř černý celý |
3 g |
Sůl |
8 g |
Voda pitná |
1 l |
Zelenina kořenová |
200 g |
Hořčice plnotučná |
60 g |
Křen |
40 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
80 g |
Sůl |
3 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hovězí oháňku a na špalíčky nařezanou morkovou kost vložíme do hrnce, přisypeme pokrájenou kořenovou zeleninu, přidáme celý pepř, nové koření, osolíme, zalijeme vodou a vaříme velmi zvolna nejméně 2 a půl hodiny. Scedíme, oháňku nakrájíme na silnější kolečka, z kostí vyndáme morek, promícháme s prolisovaným česnekem, nadrobno nakrájenou cibulí a směs vrátíme do kostí.
- V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Rozředíme půl litrem vývaru z oháňky, promícháme a povaříme asi 20 minut. Přimícháme hořčici, struhaný křen, podle chuti dosolíme, zjemníme smetanou a povaříme asi 5 minut do zhoustnutí.
- Doprostřed talířů položíme nastojato kost s morkovou směsí, kolem dokola obložíme kolečky vařené oháňky a všechno přelijeme hořčičnou omáčkou.