Koláč se špenátem a vejci
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Listové těsto |
400 g |
Muškátový oříšek |
2 g |
Špenátový protlak mražený |
400 g |
Strouhanka |
60 g |
Sůl |
6 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
2.5 dl |
Citronová šťáva |
20 ml |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
40 g |
Slanina vepřová |
100 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
1 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Listové těsto rozválíme na plát, který rozprostřeme do koláčové formy. 2 vejce uvaříme ve vodě natvrdo - asi 8 minut, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Na pánvi zpěníme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme rozmrazený špenát a krátce podusíme. Do odstaveného špenátu vmícháme 1 vejce a strouhanku, osolíme, ochutíme muškátovým oříškem a rozprostřeme na těsto. Z mouky a másla usmažíme světlou jíšku, zředíme smetanou, citronovou šťávou a vmícháme na kostičky nakrájenou slaninu. Hotovou omáčku nalijeme na špenát a rozetřeme po celé ploše. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut, ještě teplé nakrájíme a podáváme ozdobené plátky natvrdo uvařených vajec.