Koláč se špenátem a vejci

Ingredience


Cibule 1 ks
Listové těsto 400 g
Muškátový oříšek 2 g
Špenátový protlak mražený 400 g
Strouhanka 60 g
Sůl 6 g
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 2.5 dl
Citronová šťáva 20 ml
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 40 g
Slanina vepřová 100 g
Smetana 16% (pochoutková) 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Listové těsto rozválíme na plát, který rozprostřeme do koláčové formy. 2 vejce uvaříme ve vodě natvrdo - asi 8 minut, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Na pánvi zpěníme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme rozmrazený špenát a krátce podusíme. Do odstaveného špenátu vmícháme 1 vejce a strouhanku, osolíme, ochutíme muškátovým oříškem a rozprostřeme na těsto. Z mouky a másla usmažíme světlou jíšku, zředíme smetanou, citronovou šťávou a vmícháme na kostičky nakrájenou slaninu. Hotovou omáčku nalijeme na špenát a rozetřeme po celé ploše. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut, ještě teplé nakrájíme a podáváme ozdobené plátky natvrdo uvařených vajec.