Lososové filety v černém pepři s artyčoky a salátem

Ingredience


Cukr krupice 4 g
Kopr čerstvý 20 g
Losos - filety 400 g
Pepř černý celý 20 g
Sůl 15 g
Černý kořen 300 g
Cukr krupice 30 g
Mandarinky 100 g
Ocet vinný 150 ml
Okurka salátová 100 g
Šalotka 60 g
Sůl 10 g
Voda pitná 200 ml
Artyčoky sterilované 100 g
Česnek 2 stroužek
Olej olivový extra panenský 30 g
Olivy černé 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Filety z lososa nakrájíme na tenké plátky, kopr posekáme najemno. Pánev nasucho rozpálíme, přisypeme celý pepř a opékáme, dokud nezačne vonět, Pánev odstavíme a pepř nahrubo semeleme. Plátky lososa obalíme v pepří, potravinářskou fólii rozložíme, posypeme solí smíchanou s cukrem, koprem, poklademe plátky lososa, zabalíme do fólie a necháme v lednici asi 4 hodiny uležet.
  2. Černý kořen nakrájíme na kostičky, salátovou okurku rozřízneme, vyškrábneme z ní semínka a nakrájíme na plátky, mandarinky oloupeme a rozebereme na jednotlivé dílky. Do hrnce nalijeme vodu, ocet, přisypeme cukr, sůl a jen lehce zahřejeme, aby se cukr se solí rozpustil. Přisypeme černý kořen a necháme vychladnout. Kořen scedíme, nasypeme do mísy, přidáme okurku, mandarinky, nadrobno nakrájenou šalotku a necháme v lednici vychladit.
  3. Do mixéru nasypeme artyčoky, olivy bez pecek, česnek, zakápneme olejem a rozmixujeme.
  4. Doprostřed talířku navrstvíme artyčokovou směs, přiložíme plátky lososa, doplníme salátem z černého kořene a podáváme.