Lososové filety v černém pepři s artyčoky a salátem
Ingredience
Cukr krupice |
4 g |
Kopr čerstvý |
20 g |
Losos - filety |
400 g |
Pepř černý celý |
20 g |
Sůl |
15 g |
Černý kořen |
300 g |
Cukr krupice |
30 g |
Mandarinky |
100 g |
Ocet vinný |
150 ml |
Okurka salátová |
100 g |
Šalotka |
60 g |
Sůl |
10 g |
Voda pitná |
200 ml |
Artyčoky sterilované |
100 g |
Česnek |
2 stroužek |
Olej olivový extra panenský |
30 g |
Olivy černé |
100 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 1 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Filety z lososa nakrájíme na tenké plátky, kopr posekáme najemno. Pánev nasucho rozpálíme, přisypeme celý pepř a opékáme, dokud nezačne vonět, Pánev odstavíme a pepř nahrubo semeleme. Plátky lososa obalíme v pepří, potravinářskou fólii rozložíme, posypeme solí smíchanou s cukrem, koprem, poklademe plátky lososa, zabalíme do fólie a necháme v lednici asi 4 hodiny uležet.
- Černý kořen nakrájíme na kostičky, salátovou okurku rozřízneme, vyškrábneme z ní semínka a nakrájíme na plátky, mandarinky oloupeme a rozebereme na jednotlivé dílky. Do hrnce nalijeme vodu, ocet, přisypeme cukr, sůl a jen lehce zahřejeme, aby se cukr se solí rozpustil. Přisypeme černý kořen a necháme vychladnout. Kořen scedíme, nasypeme do mísy, přidáme okurku, mandarinky, nadrobno nakrájenou šalotku a necháme v lednici vychladit.
- Do mixéru nasypeme artyčoky, olivy bez pecek, česnek, zakápneme olejem a rozmixujeme.
- Doprostřed talířku navrstvíme artyčokovou směs, přiložíme plátky lososa, doplníme salátem z černého kořene a podáváme.