Slanečkové brambory

Ingredience


Mléko polotučné 1 dl
Slaneček 2 ks
Voda pitná 5 dl
Brambory 1 kg
Cibule 2 ks
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
Pepř černý mletý 3 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 2 dl
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. 5 dl vody smícháme s mlékem, do vzniklé směsi poté namočíme slanečky. Ty necháme namočené na několik hodin. Poté je opláchneme pod tekoucí vodou, stáhneme z kůže, vykostíme a nakrájíme nebo nasekáme na drobné kousky.
  2. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v 1.5 litru vody. Vaříme je přibližně 20 minut. Uvařené brambory scedíme, oloupeme a nakrájíme na plátky, dáme je do mísy a mírně osolíme a opepříme. Očistíme cibule, drobně je pokrájíme a v pánvi na sádle je osmažíme dozlatova.
  3. Do olejem vytřené misky střídavě klademe vrstvy brambor s pokrájenými slanečky a cibulí i s výpekem. V misce si ve smetaně rozkvedláme vejce s pepřem a poslední vrstvu směsí přelijeme. Mísu dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 230°C přibližně 30 minut dozlatova. Upečené brambory se slanečkem podáváme horké.