Slanečkové brambory
Ingredience
Mléko polotučné |
1 dl |
Slaneček |
2 ks |
Voda pitná |
5 dl |
Brambory |
1 kg |
Cibule |
2 ks |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- 5 dl vody smícháme s mlékem, do vzniklé směsi poté namočíme slanečky. Ty necháme namočené na několik hodin. Poté je opláchneme pod tekoucí vodou, stáhneme z kůže, vykostíme a nakrájíme nebo nasekáme na drobné kousky.
- Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v 1.5 litru vody. Vaříme je přibližně 20 minut. Uvařené brambory scedíme, oloupeme a nakrájíme na plátky, dáme je do mísy a mírně osolíme a opepříme. Očistíme cibule, drobně je pokrájíme a v pánvi na sádle je osmažíme dozlatova.
- Do olejem vytřené misky střídavě klademe vrstvy brambor s pokrájenými slanečky a cibulí i s výpekem. V misce si ve smetaně rozkvedláme vejce s pepřem a poslední vrstvu směsí přelijeme. Mísu dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 230°C přibližně 30 minut dozlatova. Upečené brambory se slanečkem podáváme horké.