Studený hruškový dezert

Ingredience


Citronová šťáva 3 ml
Cukr vanilka 40 g
Hřebíček 1 ks
Hrušky 4 ks
Med včelí 1 polévková lžíce
Skořice mletá 20 g
Smetana ke šlehání 30% 2 dl
Voda pitná 0.5 l
Želatina 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce s vodou přidáme citrónovou šťávu, vanilkový cukr, přisypeme skořici, vložíme hřebíček a nakonec med. Vše dobře zamícháme a na silném ohni přivedeme k varu. Do vroucí vody dáme oloupané hrušky a povaříme je přibližně 10 minut z obou stran. Měkké hrušky vybereme ze sirupu a necháme je vychladnout a okapat.
  2. Sirup, ve kterém se vařily hrušky, přivedeme opět k varu a vyvaříme asi na půlku. Necháme trochu vychladit a vmícháme do sirupu ovocnou želatinu. Důkladně promícháme, aby nezůstaly hrudky, ale hladká hmota.
  3. Uvařené hrušky nakrájíme na širší plátky. Naskládáme je na dno skleněných dezertních sklenek, zalijeme připraveným želé, potom zase plátky hrušek. Hotové poháry dáme do lednice vychladit a ztuhnout.
  4. Těsně před servírováním poháry ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a podáváme.