Studený hruškový dezert
Ingredience
Citronová šťáva |
3 ml |
Cukr vanilka |
40 g |
Hřebíček |
1 ks |
Hrušky |
4 ks |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Skořice mletá |
20 g |
Smetana ke šlehání 30% |
2 dl |
Voda pitná |
0.5 l |
Želatina |
400 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do hrnce s vodou přidáme citrónovou šťávu, vanilkový cukr, přisypeme skořici, vložíme hřebíček a nakonec med. Vše dobře zamícháme a na silném ohni přivedeme k varu. Do vroucí vody dáme oloupané hrušky a povaříme je přibližně 10 minut z obou stran. Měkké hrušky vybereme ze sirupu a necháme je vychladnout a okapat.
- Sirup, ve kterém se vařily hrušky, přivedeme opět k varu a vyvaříme asi na půlku. Necháme trochu vychladit a vmícháme do sirupu ovocnou želatinu. Důkladně promícháme, aby nezůstaly hrudky, ale hladká hmota.
- Uvařené hrušky nakrájíme na širší plátky. Naskládáme je na dno skleněných dezertních sklenek, zalijeme připraveným želé, potom zase plátky hrušek. Hotové poháry dáme do lednice vychladit a ztuhnout.
- Těsně před servírováním poháry ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a podáváme.