Pudink z mrkve a hrášku

Ingredience


Cibule 1 ks
Cukr moučkový 1 kávová lžička
Hrachové lusky 100 g
Hrášek mražený 100 g
Máslo čerstvé 60 g
Mrkev kořen 500 g
Pepř bílý 2 špetka
Smetana 16% (pochoutková) 250 ml
Sůl 3 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme a oškrábeme mrkev a pokrájíme ji na tenká kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
  2. Rozehřejeme si v kastrolu dvě třetiny másla a vhodíme na něj kostičky cibule a počkáme, dokud nezesklovatí. Pak přisypeme mrkev smíchanou s moučkovým cukrem. Pomalu dusíme. Lehce osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka.
  3. Opláchneme hráškové lusky a vhodíme je do hrnce s osolenou vodou. Povaříme asi 5 minut. Pak vodu z lusků scedíme a ochladíme je ve studené vodě.
  4. Předehřejeme si troubu na 180 °C. Dovnitř dáme kastrol s vodou, která bude mít ode dna hladinu ve výšce asi 3 centimetrů.
  5. Uvařenou mrkev se smetanou vložíme do mixéru. Přidáme k ní vejce, žloutky a mražený hrášek. Osolíme, opepříme. Do nerezové mísy vymazané máslem vložíme několik hráškových lusků. Na ně vlijeme rozmixovanou hmotu. Nahoře na mísu položíme máslem pomazaný alobal, jehož povrch propícháme, aby dobře unikala pára. Postavíme misku na talíř do vodní lázně. Necháme v troubě 90 minut.