Zvíkovské štracholce
Ingredience
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Hera |
60 g |
Mléko plnotučné |
2 dl |
Mouka polohrubá |
500 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
25 g |
Mléko polotučné |
0.5 dl |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Cukr skořicový |
1 ks |
Cukr vanilka |
1 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do vyhřáté mísy prosejeme polohrubou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a 0,5 dl vlažného mléka. Necháme kvásek vykynout, k mouce přidáme 1 lžíci cukru, 1 žloutek, sůl, 60 g rozehřáté vlahé Hery a mléko podle potřeby (asi 2 dl) a vše promícháme. Vařečkou uhněteme důkladně těsto, poprášíme ho hladkou moukou (1 lžíce), zakryjeme čistým plátnem (utěrkou) a necháme v teple kynout.
- Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál (2 lžíce hladké mouky), zlehka těsto zformujeme do válečku a rozdělíme ho na 20 kousků. Každý kousek vyválíme na malý váleček. Z utvořených válečků vytváříme různé tvary: uzle, brýle, točenice (stočený váleček do spirály), mašle. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a necháme 15–20 minut kynout. Poté je upečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 20 minut dozlatova. Upečené dáme vychladnout.
- Polovinu štracholců podáváme posypané moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem, druhou polovinu posypeme skořicovým cukrem.