Zvíkovské štracholce

Ingredience


Cukr krupice 1 polévková lžíce
Hera 60 g
Mléko plnotučné 2 dl
Mouka polohrubá 500 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí 25 g
Mléko polotučné 0.5 dl
Vejce slepičí 1 ks
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Cukr skořicový 1 ks
Cukr vanilka 1 ks
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do vyhřáté mísy prosejeme polohrubou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a 0,5 dl vlažného mléka. Necháme kvásek vykynout, k mouce přidáme 1 lžíci cukru, 1 žloutek, sůl, 60 g rozehřáté vlahé Hery a mléko podle potřeby (asi 2 dl) a vše promícháme. Vařečkou uhněteme důkladně těsto, poprášíme ho hladkou moukou (1 lžíce), zakryjeme čistým plátnem (utěrkou) a necháme v teple kynout.
  2. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál (2 lžíce hladké mouky), zlehka těsto zformujeme do válečku a rozdělíme ho na 20 kousků. Každý kousek vyválíme na malý váleček. Z utvořených válečků vytváříme různé tvary: uzle, brýle, točenice (stočený váleček do spirály), mašle. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a necháme 15–20 minut kynout. Poté je upečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 20 minut dozlatova. Upečené dáme vychladnout.
  3. Polovinu štracholců podáváme posypané moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem, druhou polovinu posypeme skořicovým cukrem.