Zapečené ovoce s citrusovým sorbetem

Ingredience


Cukr hroznový (glukóza) 10 g
Cukr krupice 30 g
Džus grapefruitový 50 ml
Pomerančová šťáva 50 ml
Voda pitná 50 ml
Cukr moučkový 10 g
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Vaječný bílek slepičí 2 ks
Cukr moučkový 20 g
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Víno šumivé (sekt) 40 ml
Grapefruity 200 g
Pomeranče 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme mouku, cukr, promícháme, přidáme měkké máslo, bílky a vypracujeme těsto. Necháme v lednici uležet. Těsto vyválíme na tenký plát, skleničkou vykrajujeme kolečka, která vyskládáme na plech potažený papírem na pečení, vložíme do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme dozlatova. Ještě teplá kolečka vytvarujeme do mističek a necháme vychladnout. Do misky nasypeme cukr, přidáme žloutky, přilijeme šumivé víno a vyšleháme do pěny.
  2. Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme cukr, glukózu, grapefruitový džus a pomerančovou šťávu, trochu zahřejeme, aby se cukr rozpustil. Nalijeme do formiček na zmrzlinu a dáme zamrazit.
  3. Na dezertní talířky dokola položíme střídavě dílky oloupaného grapefruitu a pomeranče, na ně naneseme pěnu z šumivého vína, krátce zapečeme pod grilem, navrch upravíme mističky z těsta, do kterých vložíme zmražený sorbet a podáváme.