Karamelový dezert se švestkami
Ingredience
Cukr krupice |
50 g |
Karamel |
50 g |
Likér krémový - Baileys |
40 ml |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Rozmarýn čerstvý |
2 g |
Smetana 12% (konzumní) |
500 ml |
Švestky |
160 g |
Tresť vanilková |
5 ml |
Vaječný bílek slepičí |
2 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
5 ks |
Voda pitná |
100 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do smetany přidáme vanilkovou esenci, karamel a zahřejeme, aby se karamel rozpustil. Žloutky rozšleháme, z bílků ušleháme sníh. Žloutky zašleháme do smetany, pomalu přisypeme mouku, stále šleháme, zakápneme likérem a přimícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymaštěné formy, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně půl hodiny. V pánvi necháme lehce zkaramelizovat cukr, přisypeme posekaný rozmarýn, zalijeme vodou a provaříme. Přisypeme do karamelu půlky švestek bez pecek, povaříme pár minut a odstavíme.
- Upečený dezert nakrájíme na kostky, upravíme na talířky, doplníme švestkami a podáváme.