Karamelový dezert se švestkami

Ingredience


Cukr krupice 50 g
Karamel 50 g
Likér krémový - Baileys 40 ml
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Rozmarýn čerstvý 2 g
Smetana 12% (konzumní) 500 ml
Švestky 160 g
Tresť vanilková 5 ml
Vaječný bílek slepičí 2 ks
Vaječný žloutek slepičí 5 ks
Voda pitná 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do smetany přidáme vanilkovou esenci, karamel a zahřejeme, aby se karamel rozpustil. Žloutky rozšleháme, z bílků ušleháme sníh. Žloutky zašleháme do smetany, pomalu přisypeme mouku, stále šleháme, zakápneme likérem a přimícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymaštěné formy, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně půl hodiny. V pánvi necháme lehce zkaramelizovat cukr, přisypeme posekaný rozmarýn, zalijeme vodou a provaříme. Přisypeme do karamelu půlky švestek bez pecek, povaříme pár minut a odstavíme.
  2. Upečený dezert nakrájíme na kostky, upravíme na talířky, doplníme švestkami a podáváme.