Kynuté rohlíčky v cukrovém hávu
Ingredience
Cukr moučkový |
60 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mouka bezlepková |
80 g |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Cukr krystal |
40 g |
Droždí sušené |
20 g |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka bezlepková Mantler |
280 g |
Olej stolní |
100 ml |
Šťáva citrónová |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 90 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Začneme tím, že připravíme bílkovou drobenku, v níž budeme rohlíčky obalovat před jejich kynutím.
- Bílková drobenka: máslo promneme s moučkovým cukrem, moukou, jedním vanilkovým cukrem a jedním bílkem. Směs hněteme dokud nevzniknou máslové hrudky, velké asi půl centimetru.
- Těsto: v hrnečku vlažného mléka rozmícháme cukr s droždím, kvásek necháme vzejít. Odváženou mouku ochutíme solí, přidáme vzešlý kvásek, olej, žloutky a citrónovou šťávu, ze všech surovin uhněteme těsto. Z dobře propracovaného těsta vykrajujeme polévkovou lžící kousky, ze kterých vytvarujeme na plechu (vyloženém pečícím papírem) rohlíčky, ty potřeme připravenou cukrovou drobenkou a necháme na plechu 30 minut kynout na teplém místě. Po vykynutí je upečeme v troubě, vyhřáté na 180°C. Pečivo servírujeme vychladlé jako moučník.