Krkonošské kroupy s houbami
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Houby sušené |
150 g |
Kmín drcený |
1 špetka |
Kroupy ječné |
300 g |
Majoránka |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sádlo škvařené |
1 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
150 g |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kroupy důkladně propláchneme studenou vodou a necháme je okapat.
- Houby namočíme do studené vody.
- Cibuli oloupeme a najemno ji nakrájíme. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Slaninu rozkrájíme na kousky.
- V hrnci rozehřejeme sádlo, osmažíme na něm kousky slaniny a nakrájenou cibuli, pak přidáme okapané kroupy, osolíme, opepříme, přisypeme kmín a majoránku, krátce osmažíme, zalijeme vodou a necháme vařit.
- V pánvi rozehřejeme máslo, osmahneme na něm vymačkané houby a přidáme je do hrnce. Kroupy uvaříme doměkka, pak k nim přimícháme česnek, směs přendáme do vymazané žáruvzdorné mísy a v troubě přibližně 25 minut zapékáme.