Pečený králík s plněnou cibulí a špenátem
Ingredience
Česnek |
30 g |
Cibule |
100 g |
Jíška hotová tmavá |
20 g |
Králík |
1000 g |
Olej olivový extra panenský |
40 g |
Pepř černý mletý |
2 g |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
8 g |
Vývar slepičí |
500 ml |
Brambory |
300 g |
Cibule |
4 ks |
Sýr Parmezán |
70 g |
Česnek |
30 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Špenát listový čerstvý |
400 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Králíka naporcujeme, v pekáčku rozehřejeme olej, přiložíme porce králíka a zprudka osmahneme ze všech stran. Králíka vyjmeme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, slaninu nakrájíme na nudličky, cibuli s česnekem a slaninou nasypeme do výpeku v pekáčku, orestujeme, vrátíme zpět králíka, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby péct. Za občasného podlévání pečeme asi 35 minut. Králíka vyjmeme, vypečenou šťávu necháme vysmahnout na tuk, zalijeme vývarem, provaříme, zahustíme jíškou, povaříme tři minuty a odstavíme.
- Čtyři větší cibule oloupeme, odřízneme vršek, vydlabeme, cibule vyskládáme na plech potažený papírem na pečení, vložíme do trouby a pečeme asi 25 minut. Vydlabanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme, vařené brambory rozmačkáme šťouchadlem, přimícháme osmahnutou cibuli, strouhaný parmezán, touto směsí naplníme vydlabané cibule, vložíme zpět na plech s papírem a zapékáme asi 20 minut. Špenátové listy posekáme nahrubo, promícháme s prolisovaným česnekem a osmahneme na másle.
- Na talíře upravíme porce králíka, doplníme plněnými cibulemi a kopečkem špenátu. Nakone přelijeme omáčkou z pekáčku.