Staročeské hovězí kostky

Ingredience


Anglická slanina 150 g
Česnek 4 stroužek
Chléb konzumní 2 krajíc
Cibule 4 ks
Hořčice plnotučná 2 polévková lžíce
Hovězí maso přední 800 g
Kmín celý 1 kávová lžička
Majoránka 1 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Pivo světlé 10% 3,9% obj. 2 dl
Rajčata 4 ks
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Voda pitná 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibule a stroužky česneku oloupeme a nadrobno nakrájíme. Anglickou slaninu rozkrájíme na malé kostičky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
  2. Hovězí maso omyjeme studenou vodou, osušíme a rozkrájíme na kostky.
  3. V hrnci rozehřejeme sádlo a za stálého míchání v něm osmažíme nakrájenou slaninu, cibuli, česnek a maso. Směs posypeme paprikou, přidáme kmín a majoránku, opepříme, osolíme, přilijeme pivo, přimícháme hořčici a pod pokličkou dusíme doměkka. Během dušení občas promícháme a podle potřeby přiléváme vodu. Když je maso měkké, přisypeme do hrnce nakrájená rajčata a dusíme, až jsou zcela měkká. Směs zahustíme chlebovou střídkou, promícháme, ještě krátce převaříme a podáváme.