Slaný koláč s čerstvým fenyklem

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Citronová šťáva 1.5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 1 kg
Olej olivový 180 ml
Solamyl 130 g
Sůl 1 polévková lžíce
Voda pitná 350 ml
Česnek 2 stroužek
Cibule 80 g
Fenykl čerstvý 1 kg
Sůl 1 špetka
Olej olivový 120 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na náplň jemně nasekáme opraný fenykl, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, jemně nakrájenou cibuli a dobře promícháme, až fenykl pustí šťávu.
  2. Na těsto v míse smícháme prosátou mouku se solí a Solamylem, do důlku vlijeme olej, vodu a citronovou šťávu. Vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme hodinu odpočinout.
  3. Odpočinuté těsto rozdělíme na dvě části, z každé vyválíme placku. Formu vymažeme máslem, vyložíme jednou plackou těsta, poklademe náplní, přikryjeme druhou plackou, okraje dobře spojíme, těsto potřeme olivovým olejem a pečeme zhruba hodinu v troubě předehřáté na 180°C.