Šumavský bramborový závin s perníkem a ořechy

Ingredience


Vejce slepičí 1 ks
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Brambory 100 g
Cukr krupice 10 g
Droždí 22 g
Mléko plnotučné 1.5 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Sůl 2 špetka
Brusinky 4 polévková lžíce
Cukr krupice 50 g
Cukr skořicový 1 ks
Máslo čerstvé 80 g
Ořechy lískové 50 g
Ořechy vlašské 50 g
Perník 60 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme nejdříve všechny potřebné ingredience: nastrouháme perník a odložíme do misky. Lískové a vlašské ořechy nastrouháme a dáme do druhé misky. Brusinky omyjeme a přimícháme je k ořechům.
  2. Den předem uvařený jeden velký brambor (100 g) oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme prosátou mouku, sůl, kvásek a promícháme. Těsto dáme na pomoučený vál a dobře ho propracujeme. Těsto položíme na pečící papír o rozměru pečícího plechu. Na papíru z těsta vyválíme plát tenký asi 5 mm. Potřeme ho rozpuštěným máslem (2 lžíce), posypeme strouhaným perníkem, nastrouhanými ořechy s brusinkami, cukrem a skořicovým cukrem. Boční okraje (2-3 cm) přehneme dovnitř a těsto pomocí papíru zavineme. I s pečícím papírem přeneseme závin na plech a necháme asi 20 minut kynout. Poté ho potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme dozlatova přibližně 30-35 minut.
  3. Perníkový závin necháme vychladnout. Krájíme ho na řezy široké asi 6 cm, posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.