Šumavský bramborový závin s perníkem a ořechy
Ingredience
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Brambory |
100 g |
Cukr krupice |
10 g |
Droždí |
22 g |
Mléko plnotučné |
1.5 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Sůl |
2 špetka |
Brusinky |
4 polévková lžíce |
Cukr krupice |
50 g |
Cukr skořicový |
1 ks |
Máslo čerstvé |
80 g |
Ořechy lískové |
50 g |
Ořechy vlašské |
50 g |
Perník |
60 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Připravíme nejdříve všechny potřebné ingredience: nastrouháme perník a odložíme do misky. Lískové a vlašské ořechy nastrouháme a dáme do druhé misky. Brusinky omyjeme a přimícháme je k ořechům.
- Den předem uvařený jeden velký brambor (100 g) oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme prosátou mouku, sůl, kvásek a promícháme. Těsto dáme na pomoučený vál a dobře ho propracujeme. Těsto položíme na pečící papír o rozměru pečícího plechu. Na papíru z těsta vyválíme plát tenký asi 5 mm. Potřeme ho rozpuštěným máslem (2 lžíce), posypeme strouhaným perníkem, nastrouhanými ořechy s brusinkami, cukrem a skořicovým cukrem. Boční okraje (2-3 cm) přehneme dovnitř a těsto pomocí papíru zavineme. I s pečícím papírem přeneseme závin na plech a necháme asi 20 minut kynout. Poté ho potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme dozlatova přibližně 30-35 minut.
- Perníkový závin necháme vychladnout. Krájíme ho na řezy široké asi 6 cm, posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.