Polévka Ribollita
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Brambory |
80 g |
Celer řapíkatý |
150 g |
Česnek |
3 stroužek |
Chilli koření mleté |
1 g |
Chléb konzumní |
400 g |
Cibule červená |
100 g |
Fazole |
300 g |
Fenykl obecný |
1 g |
Kapusta kadeřavá |
300 g |
Mrkev kořen |
150 g |
Olej olivový |
40 g |
Olej olivový extra panenský |
50 ml |
Pepř černý mletý |
2 g |
Rajčata |
70 g |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Sůl |
10 g |
Voda pitná |
600 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Čerstvé fazole nasypeme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme rozmačkané rajče, oloupaný brambor, bobkový list a vaříme asi 25 minut. Vyndáme brambor, rajče, bobkový list a vyhodíme. Fazole scedíme a polovinu vody ponecháme. Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev, celer nakrájíme na nudličky, česnek posekáme najemno.
- V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme všechnu zeleninu, ochutíme mletým fenyklem, chilli kořením, ze dvou třetin zakryjeme pokličkou a velmi zvolna dusíme 15 minut. Přilijeme rajčata i s nálevem, povaříme dalších 5 minut, přidáme uvařené fazole, vodu z fazolí, sůl, pepř, na nudličky nakrájenou kapustu, natrhanou střídku staršího chleba a vaříme ještě přibližně půl hodiny. Podle potřeby dolijeme vodu. Do odstavené polévky přimícháme panenský olej a podáváme.