Lišky nakyselo se smetanovou omáčkou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Lišky čerstvé |
700 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Ocet kvasný lihový |
90 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
9 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvé lišky očistíme, omyjeme, drobné plodnice necháme celé, větší pokrájíme a vložíme do hrnce s vroucí slanou vodou. Přidáme drcený kmín, bobkový list a pomalu vaříme přibližně 10 minut doměkka. Mezitím v pánvi rozpustíme máslo, přidáme k němu mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zamícháme k uvařeným liškám. Pomalu vaříme dalších 5 minut, přidáme ocet, po chvilce omytý, drobně pokrájený kopr a vaříme ještě dalších 5 minut. V misce ve smetaně rozšleháme vejce. Hrnec s liškami odstavíme z plotny, hned přimícháme smetanu, omáčku dochutíme solí i cukrem a podáváme.