Špagety zapečené s mletým masem
Ingredience
Máslo čerstvé |
120 g |
Sýr Parmezán |
150 g |
Cibule |
80 g |
Hovězí maso mleté |
850 g |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Olej olivový |
70 ml |
Oregano čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Passata (drcená rajčata) |
250 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Skořice mletá |
1 špetka |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
130 ml |
Špagety |
500 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko plnotučné |
400 ml |
Mouka pšeničná hladká |
50 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Cibuli nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme.
- Do vroucí osolené vody vložíme špagety a uvaříme je na skus. Poté je scedíme a necháme okapat.
- Na olivovém oleji osmažíme cibuli s mletým masem dozlatova. K masu přilijeme víno, přidáme drcená rajčata, koření a sůl. Dobře promícháme a zhruba čtvrt hodiny dusíme za občasného míchání.
- Polovinu špaget narovnáme do máslem vymazaného pekáče, zasypeme dušenou masovou směsí, posypeme polovinou parmezánu a překryjeme druhou polovinou špaget. Nakonec přelijeme špagety bešamelem, posypeme parmezánem a zakapeme zbylým rozpuštěným máslem. Směs pečeme zhruba 40 minut v troubě předehřáté na 180°C.
- Bešamel připravíme usmažením máslové jíšky, zašleháme do ní mléko a zhruba 20 minut na mírném plameni za stálého míchání vaříme. Poté odstavíme, ochutíme muškátovým oříškem a postupně zašleháme žloutky.