Špagety zapečené s mletým masem

Ingredience


Máslo čerstvé 120 g
Sýr Parmezán 150 g
Cibule 80 g
Hovězí maso mleté 850 g
Muškátový oříšek 2 špetka
Olej olivový 70 ml
Oregano čerstvé 0.5 polévková lžíce
Passata (drcená rajčata) 250 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Skořice mletá 1 špetka
Sůl 1 kávová lžička
Víno bílé 130 ml
Špagety 500 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 2 l
Máslo čerstvé 60 g
Mléko plnotučné 400 ml
Mouka pšeničná hladká 50 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme.
  2. Do vroucí osolené vody vložíme špagety a uvaříme je na skus. Poté je scedíme a necháme okapat.
  3. Na olivovém oleji osmažíme cibuli s mletým masem dozlatova. K masu přilijeme víno, přidáme drcená rajčata, koření a sůl. Dobře promícháme a zhruba čtvrt hodiny dusíme za občasného míchání.
  4. Polovinu špaget narovnáme do máslem vymazaného pekáče, zasypeme dušenou masovou směsí, posypeme polovinou parmezánu a překryjeme druhou polovinou špaget. Nakonec přelijeme špagety bešamelem, posypeme parmezánem a zakapeme zbylým rozpuštěným máslem. Směs pečeme zhruba 40 minut v troubě předehřáté na 180°C.
  5. Bešamel připravíme usmažením máslové jíšky, zašleháme do ní mléko a zhruba 20 minut na mírném plameni za stálého míchání vaříme. Poté odstavíme, ochutíme muškátovým oříškem a postupně zašleháme žloutky.