Dort z bramborového těsta se žloutkovým krémem.

Ingredience


Brambory 280 g
Čokoláda na vaření 250 balení
Cukr moučkový 280 g
Kakao 1 polévková lžíce
Marmeláda rybízová 5 polévková lžíce
Ořechy vlašské 50 g
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 1 l
Cukr moučkový 50 g
Cukr vanilka 20 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka bezlepková 30 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka bezlepková 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Těsto: Brambory uvaříme ve slupce. Ještě teplé je oloupeme a nastrouháme. Ořechy nasekáme nahrubo. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a do hmoty postupně vmícháme nastrouhané brambory, sekané ořechy, kakao a do tuha vyšlehaný tuhý sníh z bílků.
  2. Formu na dort vymažeme lžící másla a vysypeme lžící mouky. Bramborové těsto nalijeme do formy a pečeme v troubě, vyhřáté na 180°C dorůžova. Upečený, vychladlý dort prořízneme a naplníme žloutkovým krémem a zavařeninou a nakonec jej polijeme čokoládovou polevou. Dort necháme ztuhnout v lednici a podáváme.
  3. Krém žloutkový: Do bezlepkové mouky vmícháme vanilkový cukr, moučkový cukr, mléko a žloutek a nad ohněm svaříme. Potom krém z ohně odstavíme a mícháme do vychladnutí.