Dort z bramborového těsta se žloutkovým krémem.
Ingredience
Brambory |
280 g |
Čokoláda na vaření |
250 balení |
Cukr moučkový |
280 g |
Kakao |
1 polévková lžíce |
Marmeláda rybízová |
5 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
50 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
1 l |
Cukr moučkový |
50 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka bezlepková |
30 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka bezlepková |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Těsto: Brambory uvaříme ve slupce. Ještě teplé je oloupeme a nastrouháme. Ořechy nasekáme nahrubo. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a do hmoty postupně vmícháme nastrouhané brambory, sekané ořechy, kakao a do tuha vyšlehaný tuhý sníh z bílků.
- Formu na dort vymažeme lžící másla a vysypeme lžící mouky. Bramborové těsto nalijeme do formy a pečeme v troubě, vyhřáté na 180°C dorůžova. Upečený, vychladlý dort prořízneme a naplníme žloutkovým krémem a zavařeninou a nakonec jej polijeme čokoládovou polevou. Dort necháme ztuhnout v lednici a podáváme.
- Krém žloutkový: Do bezlepkové mouky vmícháme vanilkový cukr, moučkový cukr, mléko a žloutek a nad ohněm svaříme. Potom krém z ohně odstavíme a mícháme do vychladnutí.