Lasagne s masovou směsí

Ingredience


Mouka pšeničná hladká T 650 400 g
Mozzarella 300 g
Olej olivový extra panenský 20 g
Šalvěj čerstvá 15 g
Srnčí maso pečené 600 g
Sýr Parmezán 120 g
Tuk 25 g
Vaječný žloutek slepičí 8 ks
Bobkový list 1 ks
Česnek 3 stroužek
Olej olivový extra panenský 30 g
Rajčata loupaná (konzervovaná) 1200 g
Rozmarýn čerstvý 5 g
Cibule 50 g
Máslo čerstvé 80 g
Mléko polotučné 1000 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 60 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý celý 3 g
Pepř černý mletý 1 g
Petržel - nať 15 g
Sůl 6 g
Sýr Parmezán 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme mouku, přidáme žloutky a vypracujeme tuhé těsto. Důkladně prohněteme a necháme půl hodiny uležet.
  2. Česnek a šalvěj s rozmarýnem posekáme nadrobno, mozzarellu nakrájíme na plátky, parmezán nastrouháme. V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme česnek a osmahneme dorůžova. Přisypeme rozmarýn, bobkový list, přilijeme rajčata i s nálevem, hrnec zakryjeme pokličkou a zvolna vše dusíme 45 minut.
  3. Do jiného hrnce nalijeme mléko, přidáme mletý muškát, posekanou petrželku, celý pepř a nadrobno nakrájenou cibuli. Zvolna přivedeme k varu. V dalším hrnci z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, jakmile mléko projde varem, odstavíme, přecedíme a mléko pomalu přilijeme k jíšce. Promícháme a povaříme dohusta. Také odstavíme. Osolíme, opepříme a přimícháme parmezán.
  4. Pečené maso nakrájíme nadrobno, přidáme do rajčatové omáčky, osolíme, opepříme, chvilku povaříme a také odstavíme. Vyndáme bobkový list.
  5. Těsto vyválíme na plát dvakrát větší než je dno pekáče. Pekáč vymastíme tukem, vložíme do něj těsto tak, aby okraje těsta visely přes hrany pekáče. První vrstvou bude část masa v rajčatové omáčce, druhá vrstva bude část bílé mléčné omáčky, posypeme strouhaným permezánem a postup opakujeme, až nám dojdou suroviny. Převislé těsto překlopíme přes náplň, povrch posypeme šalvějí, poklademe plátky mozzarelly, zakapeme panenským olejem, pekáč vložíme do vyhřáté trouby a pokrm pečeme 45 minut.
  6. Upečené lasagne naporcujeme a podáváme.