Lasagne s masovou směsí
Ingredience
Mouka pšeničná hladká T 650 |
400 g |
Mozzarella |
300 g |
Olej olivový extra panenský |
20 g |
Šalvěj čerstvá |
15 g |
Srnčí maso pečené |
600 g |
Sýr Parmezán |
120 g |
Tuk |
25 g |
Vaječný žloutek slepičí |
8 ks |
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Olej olivový extra panenský |
30 g |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1200 g |
Rozmarýn čerstvý |
5 g |
Cibule |
50 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mléko polotučné |
1000 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý celý |
3 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Petržel - nať |
15 g |
Sůl |
6 g |
Sýr Parmezán |
150 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme žloutky a vypracujeme tuhé těsto. Důkladně prohněteme a necháme půl hodiny uležet.
- Česnek a šalvěj s rozmarýnem posekáme nadrobno, mozzarellu nakrájíme na plátky, parmezán nastrouháme. V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme česnek a osmahneme dorůžova. Přisypeme rozmarýn, bobkový list, přilijeme rajčata i s nálevem, hrnec zakryjeme pokličkou a zvolna vše dusíme 45 minut.
- Do jiného hrnce nalijeme mléko, přidáme mletý muškát, posekanou petrželku, celý pepř a nadrobno nakrájenou cibuli. Zvolna přivedeme k varu. V dalším hrnci z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, jakmile mléko projde varem, odstavíme, přecedíme a mléko pomalu přilijeme k jíšce. Promícháme a povaříme dohusta. Také odstavíme. Osolíme, opepříme a přimícháme parmezán.
- Pečené maso nakrájíme nadrobno, přidáme do rajčatové omáčky, osolíme, opepříme, chvilku povaříme a také odstavíme. Vyndáme bobkový list.
- Těsto vyválíme na plát dvakrát větší než je dno pekáče. Pekáč vymastíme tukem, vložíme do něj těsto tak, aby okraje těsta visely přes hrany pekáče. První vrstvou bude část masa v rajčatové omáčce, druhá vrstva bude část bílé mléčné omáčky, posypeme strouhaným permezánem a postup opakujeme, až nám dojdou suroviny. Převislé těsto překlopíme přes náplň, povrch posypeme šalvějí, poklademe plátky mozzarelly, zakapeme panenským olejem, pekáč vložíme do vyhřáté trouby a pokrm pečeme 45 minut.
- Upečené lasagne naporcujeme a podáváme.