Chodská horalská polévka
Ingredience
Brambory |
200 g |
Cibule |
1 ks |
Houby čerstvé |
160 g |
Kerblík |
1 polévková lžíce |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
9 dl |
Zakysaná smetana |
1.5 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvé houby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupeme a omyjeme brambory a nakrájíme je na kostky. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno.
- Houby a brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, kmín a pomalu vaříme doměkka přibližně 20 minut. Mezitím si v pánvi rozehřejeme máslo na kterém osmažíme dozlatova cibuli. Posypeme ji moukou a usmažíme světlou jíšku, kterou přimícháme 10 minut před dovařením do vroucí polévky. V hrnečku si v zakysané smetaně rozkvedláme vejce. Omyjeme kerblík a drobně ho pokrájíme. Před dovařením polévky zamícháme smetanu s vejcem, přidáme kerblík, dochutíme solí, vaříme jen 1 minutu a podáváme.