Chodská horalská polévka

Ingredience


Brambory 200 g
Cibule 1 ks
Houby čerstvé 160 g
Kerblík 1 polévková lžíce
Kmín celý 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 9 dl
Zakysaná smetana 1.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé houby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupeme a omyjeme brambory a nakrájíme je na kostky. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno.
  2. Houby a brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, kmín a pomalu vaříme doměkka přibližně 20 minut. Mezitím si v pánvi rozehřejeme máslo na kterém osmažíme dozlatova cibuli. Posypeme ji moukou a usmažíme světlou jíšku, kterou přimícháme 10 minut před dovařením do vroucí polévky. V hrnečku si v zakysané smetaně rozkvedláme vejce. Omyjeme kerblík a drobně ho pokrájíme. Před dovařením polévky zamícháme smetanu s vejcem, přidáme kerblík, dochutíme solí, vaříme jen 1 minutu a podáváme.