Rizoto s rybami a plody moře
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer řapíkatý |
80 g |
Česnek |
2 stroužek |
Chilli koření mleté |
1 g |
Cibule |
80 g |
Fenykl obecný |
2 g |
Fenykl sladký - hlíza |
70 g |
Martini bianco |
200 ml |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mořský ďas |
200 g |
Mrkev kořen |
100 g |
Mušle slávky |
200 g |
Mušle svatojakubské |
200 g |
Olej olivový extra panenský |
25 g |
Parmice |
200 g |
Pepř černý mletý |
2 g |
Petržel - nať |
5 g |
Rajčata |
120 g |
Rýže Arborio |
400 g |
Šafrán |
1 špetka |
Sůl |
8 g |
Treska aljašská |
500 g |
Voda pitná |
2000 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Z mořského ďasa,parmice a tresky ukrojíme hlavu a ploutve a nakrájíme filety. Do hrnce nalijeme jeden a půl litru vody, přisypeme rybí hlavy a ploutve, rybí filety, pokrájenou mrkev, rozpůlená rajčata, bobkový list, petrželku, povaříme 10 minut, vyndáme části ryb, obereme maso a dáme ho stranou; kosti a hlavy vrátíme do vývaru a vaříme zvolna 15 minut, poté odstavíme a přecedíme.
- Svatojakubské mušle i mušle slávky vložíme do rendlíku, zalijeme půl litrem vroucí vody a 5 minut povaříme. Mušle, které se neotevřou, vyhodíme.
- Cibuli, řapíkatý celer, hlízu z fenyklu a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, přidáme mletý fenykl, chilli koření, špetku šafránu, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Po naběračkách přiléváme rybí vývar, vždy přilijeme další naběračku, když se ta předchozí vsákne. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přidáme rybí maso, přimícháme máslo, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.
- Rizoto upravíme na talíře, ozdobíme mušlemi a podáváme.