Rizoto s rybami a plody moře

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer řapíkatý 80 g
Česnek 2 stroužek
Chilli koření mleté 1 g
Cibule 80 g
Fenykl obecný 2 g
Fenykl sladký - hlíza 70 g
Martini bianco 200 ml
Máslo čerstvé 70 g
Mořský ďas 200 g
Mrkev kořen 100 g
Mušle slávky 200 g
Mušle svatojakubské 200 g
Olej olivový extra panenský 25 g
Parmice 200 g
Pepř černý mletý 2 g
Petržel - nať 5 g
Rajčata 120 g
Rýže Arborio 400 g
Šafrán 1 špetka
Sůl 8 g
Treska aljašská 500 g
Voda pitná 2000 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z mořského ďasa,parmice a tresky ukrojíme hlavu a ploutve a nakrájíme filety. Do hrnce nalijeme jeden a půl litru vody, přisypeme rybí hlavy a ploutve, rybí filety, pokrájenou mrkev, rozpůlená rajčata, bobkový list, petrželku, povaříme 10 minut, vyndáme části ryb, obereme maso a dáme ho stranou; kosti a hlavy vrátíme do vývaru a vaříme zvolna 15 minut, poté odstavíme a přecedíme.
  2. Svatojakubské mušle i mušle slávky vložíme do rendlíku, zalijeme půl litrem vroucí vody a 5 minut povaříme. Mušle, které se neotevřou, vyhodíme.
  3. Cibuli, řapíkatý celer, hlízu z fenyklu a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, přidáme mletý fenykl, chilli koření, špetku šafránu, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Po naběračkách přiléváme rybí vývar, vždy přilijeme další naběračku, když se ta předchozí vsákne. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přidáme rybí maso, přimícháme máslo, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.
  4. Rizoto upravíme na talíře, ozdobíme mušlemi a podáváme.