Rizoto s klobásou a tymiánem
Ingredience
Celer řapíkatý |
80 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
80 g |
Martini bianco |
200 ml |
Máslo čerstvé |
70 g |
Olej olivový extra panenský |
25 g |
Pepř černý mletý |
2 g |
Rýže Arborio |
400 g |
Sůl |
8 g |
Sýr Parmezán |
120 g |
Tymián čerstvý |
4 g |
Vývar slepičí |
1000 ml |
Cibule |
200 g |
Klobása uzená |
400 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Klobásu nakrájíme na kolečka, cibuli oloupeme a necháme vcelku. Kolečka klobásy vyskládáme vedle sebe na plech, přidáme celé cibule, vložíme do trouby a pečeme asi hodinu. Plech vyndáme, klobásu oloupeme a slupku z ní vyhodíme. Maso z klobásy rozdrobíme, dvě třetiny cibule nakrájíme nadrobno, zbytek cibule nakrájíme na srpečky.
- Cibuli, řapíkatý celer a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Po naběračkách přiléváme vývar, vždy přilijeme další naběračku, když se ta předchozí vsákne. Přibližně v polovině vaření přimícháme drobnou cibuli a klobásu. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný parmezán, máslo, lístky tymiánu, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.
- Rizoto upravíme na talíře, obložíme srpečky pečené cibule a podáváme.