Rizoto s klobásou a tymiánem

Ingredience


Celer řapíkatý 80 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 80 g
Martini bianco 200 ml
Máslo čerstvé 70 g
Olej olivový extra panenský 25 g
Pepř černý mletý 2 g
Rýže Arborio 400 g
Sůl 8 g
Sýr Parmezán 120 g
Tymián čerstvý 4 g
Vývar slepičí 1000 ml
Cibule 200 g
Klobása uzená 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Klobásu nakrájíme na kolečka, cibuli oloupeme a necháme vcelku. Kolečka klobásy vyskládáme vedle sebe na plech, přidáme celé cibule, vložíme do trouby a pečeme asi hodinu. Plech vyndáme, klobásu oloupeme a slupku z ní vyhodíme. Maso z klobásy rozdrobíme, dvě třetiny cibule nakrájíme nadrobno, zbytek cibule nakrájíme na srpečky.
  2. Cibuli, řapíkatý celer a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Po naběračkách přiléváme vývar, vždy přilijeme další naběračku, když se ta předchozí vsákne. Přibližně v polovině vaření přimícháme drobnou cibuli a klobásu. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný parmezán, máslo, lístky tymiánu, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.
  3. Rizoto upravíme na talíře, obložíme srpečky pečené cibule a podáváme.