Chobotnice v zelenině
Ingredience
Celer řapíkatý |
200 g |
Česnek |
80 g |
Chilli paprička |
30 g |
Chobotnice |
1500 g |
Citronová kůra |
20 g |
Fenykl sladký - hlíza |
80 g |
Mrkev kořen |
150 g |
Mušle slávky |
150 g |
Ocet vinný |
30 ml |
Olej olivový |
60 g |
Olej olivový extra panenský |
100 g |
Pepř černý mletý |
2 g |
Petržel - nať |
40 g |
Sůl |
12 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do většího hrnce nalijeme olej, rozehřejeme, přisypeme plátky česneku, chilli papričku bez semínek nakrájenou na nudličky, posekanou petrželku a strouhanou citronovou kůru. Zvolna smažíme asi minutu, přidáme celou chobotnici, přiklopíme pokličkou, s hrncem zatřeseme a velmi zvolna vaříme zhruba 20 minut.
- Chobotnice pustí dost tekutiny, takže výsledkem bude chobotnice ve vlastní šťávě. Přidáme mušle do hrnce, povaříme pár minut a odstavíme. Mušle, které se neotevřely, vyhodíme. Chobotnici vyjmeme, odřízneme hnědé maso z hlavy, přísavky, oči, zobák a vyhodíme.
- Petrželku posekáme nadrobno, nasypeme do salátové mísy, mrkev, fenykl, řapíkatý celer nakrájíme na slámu, chobotnici na menší kousky, přidáme do mísy, mušle vyloupneme, přidáme do salátu, osolíme, opepříme, zalijeme panenským olejem, octem, přilijeme trochu šťávy z chobotnice a promícháme. Podáváme jako salát.