Chřest sterilovaný ve sladkokyselém nálevu

Ingredience


Chřest zelený 1 kg
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Kyselina citrónová 1 kávová lžička
Sůl 10 g
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvý chřest důkladně propláchneme vodou, oloupeme od hlaviček směrem dolů a seřízneme na stejně dlouhé kousky. Svážeme po cca 10 kusech do svazků, postavíme je stonky dolů do vroucí vody a spaříme po dobu cca 2 minut.
  2. Poté přilijeme další vroucí vodu tak, aby byly ponořené i střední části a opět 2 minuty spaříme.
  3. Nakonec zalijeme i vršky, po 1 minutě vyjmeme a ihned zchladíme studenou vodou.
  4. Vodu smícháme se solí, cukrem a kyselinou citronovou. Chřest rozdělíme do sklenic, zalijeme nálevem a zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 100 °C sterilujeme po dobu 60 minut.
  5. Po dvou dnech zopakujeme sterilizaci při teplotě 90 °C po dobu 20 minut.
  6. Vychladlé uložíme na temném a studeném místě.