Chřest sterilovaný ve sladkokyselém nálevu
Ingredience
Chřest zelený |
1 kg |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Kyselina citrónová |
1 kávová lžička |
Sůl |
10 g |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Čerstvý chřest důkladně propláchneme vodou, oloupeme od hlaviček směrem dolů a seřízneme na stejně dlouhé kousky. Svážeme po cca 10 kusech do svazků, postavíme je stonky dolů do vroucí vody a spaříme po dobu cca 2 minut.
- Poté přilijeme další vroucí vodu tak, aby byly ponořené i střední části a opět 2 minuty spaříme.
- Nakonec zalijeme i vršky, po 1 minutě vyjmeme a ihned zchladíme studenou vodou.
- Vodu smícháme se solí, cukrem a kyselinou citronovou. Chřest rozdělíme do sklenic, zalijeme nálevem a zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 100 °C sterilujeme po dobu 60 minut.
- Po dvou dnech zopakujeme sterilizaci při teplotě 90 °C po dobu 20 minut.
- Vychladlé uložíme na temném a studeném místě.