Terina z mořského jazyka s krevetami

Ingredience


Citrony 0.5 ks
Krevety tygří - loupané 100 g
Mořský jazyk 200 g
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pepř bílý 1 špetka
Pepř cayenský 1 špetka
Sůl 1 špetka
Vaječný bílek slepičí 1 ks
Voda pitná 1 l
Vývar z humrů 125 ml
Zakysaná smetana 150 ml
Želatina 2 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plátky z mořského jazyka rozkrájíme na kousky, rozmačkáme vidličkou a pak prolisujeme přes síto. Ušleháme tuhý sníh z bílku. Vyrobený tuhý sníh a zakysanou smetanu střídavě vmícháváme do prolisovaného rybího masa. Nakonec směs z mořského jazyka lehce osolíme a opepříme.
  2. Čtyři menší formičky na terinu si lehce vymažeme olejem. Vyrobenou hmotou je naplníme, necháme pouze mezeru 1 centimetr pod okraj. Do většího kastrolu vlijeme vodu a zahřejeme. Vložíme do ní naplněné formičky tak, aby byly ponořené asi do poloviny. Zahříváme ve vodní lázni 10 minut. Potom formičky vyjmeme z kastrolu a necháme je na vzduchu vychladnout.
  3. Humrový vývar si rozehřejeme v menším hrnku a přidáme do něj krevety. V menším hrníčku si ve studené vodě necháme nabobtnat 2 plátky želatiny. Pak z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vložíme ji do humrového vývaru. Počkáme, dokud se nerozpustí. Když začne vývar želírovat, přelijeme jím teriny. Přikryjeme je a necháme vychladnout v chladničce. Pak formičky znovu částečně ponoříme do horké vody. Pak jejich obsah vyklopíme na talíře.