Štičí terina s holandskou omáčkou

Ingredience


Kaviár 30 g
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pepř bílý 1 špetka
Pepř cayenský 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
Štika obecná 250 g
Sůl 1 špetka
Vaječný bílek slepičí 1 ks
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Kopr čerstvý 50 g
Máslo čerstvé 100 g
Ocet vinný 1 polévková lžíce
Pepř bílý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Víno bílé 3 polévková lžíce
Voda pitná 1 l
Vývar rybí 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso ze štiky si dobře vychladíme v chladničce. Potom ho rozkrájíme na kousky o velikosti sousta a vložíme do mixéru. Rozmixujeme a pak ještě prolisujeme přes síto. Hmotou naplníme misku, kterou obložíme kostkami ledu, aby směs dobře vychladla.
  2. Smetanu ušleháme na šlehačku a z bílku vyšleháme tuhý sníh. Do štičí směsi postupně po troškách přidáváme tuhý sníh a šlehačku. Hmotu pak osolíme, opepříme a přimícháme do ní kaviár.
  3. Formičky na terinu lehce vymažeme olejem a plníme připravenou štičí směsí asi 2 centimetry pod okraj. Do většího kastrolu vlijeme vodu. Počkáme dokud nepřijde k varu a vložíme do ní formičky zakryté alobalem. Měly by být ponořené asi do poloviny. Vaříme ve vodní lázni 15 minut, potom vyndáme a necháme vychladnout.
  4. Připravíme si holandskou omáčku. Přepustíme máslo a usazeniny ponecháme dole, přidáme k přepuštěnému máslu rybí vývar, bílé víno a ocet. Směs povaříme, dokud se jí dvě třetiny neodpaří.
  5. Pak nádobu s tekutinou vložíme do vodní lázně a přidáme žloutky. Vyšleháme v krém, do kterého vsypeme nadrobno nasekaný kopr (malou část ponecháme stranou v celku). Osolíme, opepříme a přikápneme citronovou šťávu, promícháme. Vzniklou holandskou omáčkou přelijeme dobře vychladlou terinu. Nakonec ještě ozdobíme koprem.