Štičí terina s holandskou omáčkou
Ingredience
Kaviár |
30 g |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 špetka |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Štika obecná |
250 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
50 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Ocet vinný |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Víno bílé |
3 polévková lžíce |
Voda pitná |
1 l |
Vývar rybí |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Maso ze štiky si dobře vychladíme v chladničce. Potom ho rozkrájíme na kousky o velikosti sousta a vložíme do mixéru. Rozmixujeme a pak ještě prolisujeme přes síto. Hmotou naplníme misku, kterou obložíme kostkami ledu, aby směs dobře vychladla.
- Smetanu ušleháme na šlehačku a z bílku vyšleháme tuhý sníh. Do štičí směsi postupně po troškách přidáváme tuhý sníh a šlehačku. Hmotu pak osolíme, opepříme a přimícháme do ní kaviár.
- Formičky na terinu lehce vymažeme olejem a plníme připravenou štičí směsí asi 2 centimetry pod okraj. Do většího kastrolu vlijeme vodu. Počkáme dokud nepřijde k varu a vložíme do ní formičky zakryté alobalem. Měly by být ponořené asi do poloviny. Vaříme ve vodní lázni 15 minut, potom vyndáme a necháme vychladnout.
- Připravíme si holandskou omáčku. Přepustíme máslo a usazeniny ponecháme dole, přidáme k přepuštěnému máslu rybí vývar, bílé víno a ocet. Směs povaříme, dokud se jí dvě třetiny neodpaří.
- Pak nádobu s tekutinou vložíme do vodní lázně a přidáme žloutky. Vyšleháme v krém, do kterého vsypeme nadrobno nasekaný kopr (malou část ponecháme stranou v celku). Osolíme, opepříme a přikápneme citronovou šťávu, promícháme. Vzniklou holandskou omáčkou přelijeme dobře vychladlou terinu. Nakonec ještě ozdobíme koprem.