Paštika z kachny

Ingredience


Máslo čerstvé 300 g
Mouka pšeničná hladká T 650 600 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 125 ml
Bobkový list 1 ks
Cibule 1 ks
Játra kachní 1 ks
Kachna mražená 4 kg
Likér pomerančový 2 cl
Martell cognac 4 cl
Máslo čerstvé 20 g
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pepř černý celý 8 ks
Pepř černý mletý 2 špetka
Pistácie 60 g
Pomeranče 1 ks
Pomerančová šťáva 3 polévková lžíce
Rozinky tmavé 30 g
Sádlo syrové 250 g
Sůl 1 špetka
Tymián čerstvý 50 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 2 ks
Vepřový bok 250 g
Víno červené 250 ml
Víno portské 4 cl
Voda pitná 1 l
Želatina 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kachnu vykostíme, odstraníme kůži. Prsa oddělíme od kosti. Kachní maso pokrájíme na drobné kousky.
  2. Z hladké mouky, másla, vody a špetky soli připravíme v misce těsto, které odložíme stranou do chladna.
  3. Vepřový bůček nakrájíme na malé kousky, taktéž na kousky velikosti sousta pokrájíme kachní játra. Maso z kachny a vepřový bůček vložíme do misky. Kachní játra dáme do zvláštní misky. Z portského vína, pomerančové šťávy, pepře a lžičky tymiánu připravíme marinádu. Tou přelijeme masovou směs z kachny a bůčku i játra.
  4. Do pomerančového likéru vložíme rozinky.
  5. Odkrojky z kachního masa nasekáme nadrobno, vhodíme na olej do kastrolu a zprudka opečeme. Přidáme bobkový list, celý pepř. Cibuli nasekáme nadrobno a přihodíme ji také. Vlijeme na maso vodu, koňak a červené víno. Lehce posolíme, zakryjeme pokličkou a přikryté 30 minut vaříme.
  6. Marinované maso vložíme do mixéru, přidáme k němu větší část syrového sádla, nadrobno nasekanou kůru z jednoho pomeranče, pepř a vejce. Rozmixujeme. Pak přidáme ještě v likéru namočené rozinky a pistácie. Naložená játra zprudka opečeme na pánvi na 10 g másla.
  7. Formu na chlebíček vyložíme plátem připraveného odleželého těsta. Polovinu fáše vložíme do formy vyložené těstem. Opečená játra rozkrájíme, obalíme ve zbytku sádla a položíme na fáš do formy. Zakryjeme zbytkem fáše. Pak navrch položíme plát těsta a potřeme ušlehaným žloutkem. Předehřejeme si troubu na 220 °C. Do trouby vložíme formu naplněnou paštikou a pečeme 15 minut. Potom ztlumíme troubu na 180 °C a pečeme ještě 40 minut.
  8. Přes síto přecedíme vývar vzniklý při vaření kachních odkrojků a přivedeme k varu. Odpaříme na 250 ml. Přidáme do něj plátky želatiny a necháme rozpustit. Do plátu těsta zakrývajícího paštiku vlijeme želatinu a necháme ztuhnout. Potom paštiku krájíme na plátky a podáváme.