Maso telecí podávané s tuňákovou omáčkou

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Celer řapíkatý 2 ks
Cibule 1 ks
Citrony 1 ks
Kapary 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Olej olivový 200 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Rozmarýn čerstvý 50 g
Sardelové řezy 4 ks
Sůl 2 špetka
Telecí ořech 1200 g
Tuňák v oleji 300 g
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Víno bílé 500 ml
Voda pitná 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky. Omyjeme a oškrábeme mrkev. Opláchneme řapíkatý celer. Cibuli, mrkev i celer pokrájíme na kostičky. Vložíme do hrnce a zalijeme bílým vínem a vodou, kterou jemně osolíme. Vaříme.
  2. Telecí maso společně s bobkovými listy a rozmarýnem zabalíme do utěrky a převážeme důkladně nití.
  3. Maso vložíme do vývaru z mrkve, celeru a cibule a na mírném plameni a vaříme 90 minut. Pak maso necháme ještě v hrnci vychladnout.
  4. Přichystáme si domácí majonézu, kterou si ušleháme ze 3 žloutků a 150 ml olivového oleje. Mírně ji osolíme a přikyselíme šťávou z jednoho citronu.
  5. Do mixéru vložíme tuňákové maso, ze kterého jsme nechali okapat olej, přidáme větší část kaparů a řezy ze sardelek. Mixujeme postupně přidáme zbylých 50 ml olivového oleje.
  6. Rozmixovanou hmotu z tuňáka lisujeme přes sítko a a pak přimícháme k majonéze.
  7. Uvařené telecí maso vyjmeme z vývaru, vyndáme z utěrky a pokrájíme ho na tenké plátky. Naskládáme je do misky a přelijeme vzniklou tuňákovou omáčkou a dozdobíme zbytkem kaparů.