Maso telecí podávané s tuňákovou omáčkou
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Celer řapíkatý |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Kapary |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej olivový |
200 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rozmarýn čerstvý |
50 g |
Sardelové řezy |
4 ks |
Sůl |
2 špetka |
Telecí ořech |
1200 g |
Tuňák v oleji |
300 g |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Víno bílé |
500 ml |
Voda pitná |
500 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Cibuli oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky. Omyjeme a oškrábeme mrkev. Opláchneme řapíkatý celer. Cibuli, mrkev i celer pokrájíme na kostičky. Vložíme do hrnce a zalijeme bílým vínem a vodou, kterou jemně osolíme. Vaříme.
- Telecí maso společně s bobkovými listy a rozmarýnem zabalíme do utěrky a převážeme důkladně nití.
- Maso vložíme do vývaru z mrkve, celeru a cibule a na mírném plameni a vaříme 90 minut. Pak maso necháme ještě v hrnci vychladnout.
- Přichystáme si domácí majonézu, kterou si ušleháme ze 3 žloutků a 150 ml olivového oleje. Mírně ji osolíme a přikyselíme šťávou z jednoho citronu.
- Do mixéru vložíme tuňákové maso, ze kterého jsme nechali okapat olej, přidáme větší část kaparů a řezy ze sardelek. Mixujeme postupně přidáme zbylých 50 ml olivového oleje.
- Rozmixovanou hmotu z tuňáka lisujeme přes sítko a a pak přimícháme k majonéze.
- Uvařené telecí maso vyjmeme z vývaru, vyndáme z utěrky a pokrájíme ho na tenké plátky. Naskládáme je do misky a přelijeme vzniklou tuňákovou omáčkou a dozdobíme zbytkem kaparů.