Francouzský slaný koláč s pórkem
Ingredience
Listové těsto |
300 g |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Dolin - Vermouth |
4 cl |
Kopr čerstvý |
50 g |
Losos uzený |
150 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
2 špetka |
Pórek |
2 ks |
Smetana 16% (pochoutková) |
250 ml |
Sůl |
2 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Listové těsto si rozložíme a necháme jej rozmrazit.
- Pórky opláchneme a odkrojíme z nich kořeny a část zelených listů. Bílý střed pórku pokrájíme na kolečka, opláchneme ve vodě a necháme okapat. Připravíme si větší pánev a do ní vložíme máslo. Necháme ho rozehřát a nasypeme na něj pórková kolečka. Podusíme je a pak osolíme, opepříme a přidáme ještě muškátový oříšek. Zalijeme vermutem a zvýšíme plamen. Vaříme, dokud se neodpaří všechna tekutina. Pak pánev odstavíme ze sporáku a počkáme, dokud nevychladne.
- Připravíme si troubu a předehřejeme ji na 200 °C.
- Na drobné kousky si nakrájíme uzeného lososa. Nadrobno si nasekáme kopr.
- Pláty listového těsta potřeme vodou a seskládáme dohromady tak, aby vytvořily souvislý kulatý plát o průměru 30 centimetrů. Formu opláchneme, vymažeme olejem a vyložíme její dno a boky těstem. Půlku pórkových koleček rozložíme na těsto a na ně navrstvíme kousky lososa. Zasypeme nadrobno nasekaným koprem a přikryjeme zbylými kousky pórku. Vejce rozšleháme se smetanou. Osolíme je, opepříme a posypeme muškátovým oříškem. Rozšlehanou smetanou zalijeme koláč.
- Vložíme ho do trouby a pečeme 40 minut. Než budeme koláč podávat, necháme ho ještě 15 minut odležet.