Francouzský slaný koláč s pórkem

Ingredience


Listové těsto 300 g
Voda pitná 2 polévková lžíce
Dolin - Vermouth 4 cl
Kopr čerstvý 50 g
Losos uzený 150 g
Máslo čerstvé 40 g
Muškátový oříšek 2 špetka
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Pórek 2 ks
Smetana 16% (pochoutková) 250 ml
Sůl 2 špetka
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Listové těsto si rozložíme a necháme jej rozmrazit.
  2. Pórky opláchneme a odkrojíme z nich kořeny a část zelených listů. Bílý střed pórku pokrájíme na kolečka, opláchneme ve vodě a necháme okapat. Připravíme si větší pánev a do ní vložíme máslo. Necháme ho rozehřát a nasypeme na něj pórková kolečka. Podusíme je a pak osolíme, opepříme a přidáme ještě muškátový oříšek. Zalijeme vermutem a zvýšíme plamen. Vaříme, dokud se neodpaří všechna tekutina. Pak pánev odstavíme ze sporáku a počkáme, dokud nevychladne.
  3. Připravíme si troubu a předehřejeme ji na 200 °C.
  4. Na drobné kousky si nakrájíme uzeného lososa. Nadrobno si nasekáme kopr.
  5. Pláty listového těsta potřeme vodou a seskládáme dohromady tak, aby vytvořily souvislý kulatý plát o průměru 30 centimetrů. Formu opláchneme, vymažeme olejem a vyložíme její dno a boky těstem. Půlku pórkových koleček rozložíme na těsto a na ně navrstvíme kousky lososa. Zasypeme nadrobno nasekaným koprem a přikryjeme zbylými kousky pórku. Vejce rozšleháme se smetanou. Osolíme je, opepříme a posypeme muškátovým oříškem. Rozšlehanou smetanou zalijeme koláč.
  6. Vložíme ho do trouby a pečeme 40 minut. Než budeme koláč podávat, necháme ho ještě 15 minut odležet.