Slepičí polévka se svítkem

Ingredience


Celer bulvový 100 g
Mrkev kořen 100 g
Pepř černý celý 6 ks
Petržel kořen 100 g
Slepice 1 kg
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1.6 l
Máslo čerstvé 50 g
Mléko plnotučné 160 ml
Mouka pšeničná hladká 70 g
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou slepici opláchneme a rozkrájíme na porce. Celer, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na nudličky.
  2. Slepičí maso vložíme do studené vody, přidáme sůl, celý pepř a na mírném plameni vaříme, až je maso měkké. Poté přidáme zeleninu a chvíli povaříme.
  3. V mezičase připravíme svítek. V míse připravíme z mouky, vejce, soli, mléka a najemno nasekané petrželové nati těsto, které necháme odpočinout. Po půl hodině z těsta na másle usmažíme omeletu, kterou po usmažení srolujeme a nakrájíme na tenké proužky.
  4. Uvařenou polévku přecedíme, maso vyjmeme a nakrájíme na kousky. Na talíře rozdělíme maso a svítek, přelijeme horkým vývarem se zeleninou a podáváme.