Slepičí polévka se svítkem
Ingredience
Celer bulvový |
100 g |
Mrkev kořen |
100 g |
Pepř černý celý |
6 ks |
Petržel kořen |
100 g |
Slepice |
1 kg |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.6 l |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko plnotučné |
160 ml |
Mouka pšeničná hladká |
70 g |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Očištěnou slepici opláchneme a rozkrájíme na porce. Celer, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na nudličky.
- Slepičí maso vložíme do studené vody, přidáme sůl, celý pepř a na mírném plameni vaříme, až je maso měkké. Poté přidáme zeleninu a chvíli povaříme.
- V mezičase připravíme svítek. V míse připravíme z mouky, vejce, soli, mléka a najemno nasekané petrželové nati těsto, které necháme odpočinout. Po půl hodině z těsta na másle usmažíme omeletu, kterou po usmažení srolujeme a nakrájíme na tenké proužky.
- Uvařenou polévku přecedíme, maso vyjmeme a nakrájíme na kousky. Na talíře rozdělíme maso a svítek, přelijeme horkým vývarem se zeleninou a podáváme.