Paštika z krůtího masa v aspiku
Ingredience
Cibule |
80 g |
Estragon |
0.5 kávová lžička |
Játra krůtí |
300 g |
Krůtí prsa |
850 g |
Martell cognac |
40 ml |
Máslo čerstvé |
40 g |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Slanina vepřová |
250 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Ocet kvasný lihový |
0.5 polévková lžíce |
Vývar drůbeží |
200 ml |
Želatina |
3 plátek |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Cibuli nakrájíme nadrobno, opláchnutá a okapaná krůtí játra nakrájíme na kousky. Slaninu a krůtí prsa nakrájíme na kostky.
- Na másle zpěníme cibuli, přidáme játra a osmažíme. Poté stáhneme z plamene, osolíme, opepříme a zalijeme koňakem. Játra necháme vychladnout. Krůtí prsa se slaninou promícháme se smetanou, vmícháme mletou papriku, estragon, sůl a pepř.
- Směsi masa a jater promícháme, vložíme do formy vyložené alobalem, kterým směs i přikryjeme, a vložíme do pekáče s vodou. V troubě předehřáté na 200°C paštiku pečeme zhruba 80 minut. Upečenou paštiku necháme vychladnout.
- Do vývaru vložíme želatinu a ocet a vzniklou želatinou pomalu přelijeme paštiku. Aspik necháme v chladničce ztuhnout.
- Paštiku podáváme nakrájenou na plátky.